Romanii si bolile la plamani: afectiunile respiratorii, agravate de fumat

Romanii si bolile la plamani: afectiunile respiratorii, agravate de fumat

"Din pacate, tara noastra se afla pe un nefericit loc fruntas in ceea ce priveste aceasta patologie in Uniunea Europeana insa, in ultima perioada, la noi se inregistreaza un trend descendent al tuberculozei, iar din acest punct de vedere, dorinta mea ca sef de sectie, si a intregii echipe medicale este de a ne alinia tendintelor actuale moderne in pneumologie.

acum 62 luni (20 Dec 2017)

Cel mai adesea aceasta boala afecteaza plamanii, dar poate ajunge in orice parte a organismului (pleura, ganglioni, oase, meninge, aparat uro-genital).

Dr. Dana Olar, medic sef Sectia Pneumologie si Compartimentul TBC din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Arad, spune ca daca poluarea, care este una dintre cauzele agravarii bolilor respiratorii cronice, nu poate fi evitata, fumatul in schimb poate fi abandonat prin propria vointa a fumatorilor. De asemenea, in cazul pacientilor respiratorii cronici, astm, BPOC, acestia trebuie sa stie ca terapia lor este de lunga durata (toata viata) si sa nu o abandoneze dupa prima luna de tratament. Alimentatia sanatoasa si miscarea in aer liber sunt de ajutor in mentinerea unei bune stari de sanatate", spune medicul aradean.

Pacientii trebuie sa stie ca in spital la Sectia Pneumologie si Compartimentul TBC se trateaza cazurile de tuberculoza pulmonara, pneumonii, astmul bronsic, pleureziile, neoplasme pulmonare (pana la stabilirea diagnosticului sau atunci cand necesita tratamentul complicatiilor), BPOC, bronsite acute si cronice, abcese pulmonare, cord pulmonar cronic sau fibroza pulmonara.

"Din pacate, tara noastra se afla pe un nefericit loc fruntas in ceea ce priveste aceasta patologie in Uniunea Europeana insa, in ultima perioada, la noi se inregistreaza un trend descendent al tuberculozei, iar din acest punct de vedere, dorinta mea ca sef de sectie, si a intregii echipe medicale este de a ne alinia tendintelor actuale moderne in pneumologie. Cum il verificam si ce niveluri ne expun riscului de boli cardiovasculare ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro