Romanii din vechile granite istorice cer o strategie coerenta pentru pastrarea si dezvoltarea identitatii nationale. "Sa se faca xerox de la fratii maghiari"
"Mesajul meu pentru dragii romani politicieni, lideri, deputati, senatori, experti este: uniti-va si aduceti doua legi pentru romani de pretudindeni, pentru cetatenie - am avea nevoie de ea - si sa creasca DRP la nivel de minister- ar avea mai mare putere, altfel ar functiona, iar secretarul sa nu se schimbe la fiecare schimbare de de guvern!", a spus el. Vreau sa transmit ca noi suntem contagiosi inca de romanism, altceva de la noi nu se poate lua, doar pozitivul, si de la romanii din Herta si din Cernauti, din Transcapatia sau din Bugeac", a spus Anatol Popescu. El a afirmat ca romanii vor o retea a Institutului Cultural Roman in Ucraina si "un dialog cat mai consistent, atat diplomatic, economic, cultural", astfel incat romanii sa se simta "acasa in Ucraina" si sa aiba, totodata, contact permanent si cu tara mama, cu Bucuresti, Chisinau si Cernauti. El a vorbit si despre o alta problema "stringenta" a romanilor de peste hotare - relatia cu institutiile administratiei publice din strainatate, sunand ca romanii "sunt tratati inechitabil si nu ca cetateni egali in drepturi cu cei din tara de adoptie, o discriminare care nu este permisa si nu ar trebui sa existe, mai ales in interiorul UE".
Parintele Bojan Alexandrovici a atras atentia ca, in absenta unei strategii coerente a Romaniei pentru pastrarea si dezvoltarea identitatii nationale a comunitatilor romanesti din afara granitelor, romanismul din Valea Timocului se va pierde. Nu vreau sa atac pe nimeni si nimeni sa nu se simta jignit, dar la pozitiile astea mari, la functiile astea mari, cam des se schimba conducatori. Cum unul incepe sa cunoasca zona, vine altul care trebuie sa o viziteze, sa cheltuie banii pentru benzina si bilete de avion. "Sa se faca xerox de la fratii maghiari" El a propus Departamentului pentru romanii de pretutindeni "sa faca un xerox de la fratii maghiari" al strategiei pentru pastrarea si dezvoltarea identitatii nationale. Asa o sa stim cum putem sa facem ca sa fie un Departament care sa functioneze oricine ar veni la putere. Si ori de cate ori s-ar schimba ministrul sau secretarul de stat, sa existe structura care sa-si faca treaba ei. Dar e problema lipsei de dialog intre ele si mai e problema lipsei strategiei pentru romanii de pretutindeni. Daca nu vom face asta, credeti-ma, in 50 de ani o sa cautati oameni in Timoc pe care sa-i platiti cu aur uscat ca sa pastreze ce a mai ramas si nu nu o sa-i mai gasiti", a spus parintele Bojan. Vlahii de pe Valea Timocului nu pot primi cetatenia romana din cauza birocratiei El a subliniat ca nu exista nicio diferenta intre vlahi si romani, ca "vlah este egal roman", si s-a intrebat cand vor primi romanii din Serbia cetatenia romana. El a mentionat ca in Valea Timocului se deschid, in ultima vreme, biblioteci cu mii de carti pe care oamenii nu le pot citi, pentru ca ei nu stiu limba romana decat in grai, in timp ce banii puteau fi folositi pentru scoli in limba materna sau pentru functionarea unor scoli duminicale la biserici. "Asa, noi avem o gramada de case de cultura cu mii de carti adunate din Romania si cei care fac astfel de proiecte sunt romani, din cauza ca fac afaceri. "Apel in pustiu" si din Bulgaria La randul sau, Ivo Gheor... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro