Romanii din Diaspora si fumatul. Ce reguli trebuie sa respecte cetatenii din tarile in care nu se fumeaza in spatiile publice

Romanii din Diaspora si fumatul. Ce reguli trebuie sa respecte cetatenii din tarile in care nu se fumeaza in spatiile publice

Autorizatia de spatii pentru fumatori se acorda restaurantelor care au o suprafata de maximum 80 metri patrati, un sistem de ventilatie adecvat si sunt clar recognoscibile din exterior ca spatii de fumatori. Romania ocupa prima pozitie in UE in functie de procentul persoanelor expuse la fumul de tigara in spatii inchise STUDIU 240.000 de romani ar putea renunta la fumat daca legea antifumat este adoptata miercuri de Parlament Clubul Doors Constanta restrictioneaza fumatul.

acum 103 luni (18 Nov 2015)

In Elvetia, tara campioana la protectia mediului, fumatul in localurile publice este interzis. Legea federala de protectie impotriva tabagismului pasiv a intrat in vigoare la 1 mai 2010 si vizeaza spatiile inchise accesibile publicului sau care servesc ca loc de munca pentru mai multe persoane.

Fumatul poate fi autorizat in localuri special amenajate, atata timp cat aceste locuri sunt izolate de alte spatii, sunt desemnate ca atare si dotate cu o ventilatie adecvata. "In mod exceptional si doar pe baza unui acord explicit, angajatii pot lucra in spatiile de fumatori ale stabilimentelor hoteliere si restaurantelor. Acest acord trebuie sa fie parte integranta a contractului de munca", arata Raluca Mateoc, tanara doctoranda la Universitatea din Fribourg.

Autorizatia de spatii pentru fumatori se acorda restaurantelor care au o suprafata de maximum 80 metri patrati, un sistem de ventilatie adecvat si sunt clar recognoscibile din exterior ca spatii de fumatori.

Amenda penala este de 1.000 franci, daca detii sau fumezi in spatii neamenajate speciale si fara autorizatie pentru fumat.

"Cantonul Jura este refractar la interdictia de a fuma. In acest canton se afla sediul fabricii de tigari British American Tobacco, un contribuabil important cu cateva sute de angajati. Aici sunt, de fapt, putine restaurante cu spatii de fumatori, pentru ca restaurantele sunt mai degraba de marime mica. Dupa intrarea in vigoare a legii, doar doua restaurante mai mici de 80 metri patrati cerusera aprobare pentru fumat. Alt canton, Vaud, interzice ca restaurantele sa fie pentru fumatori, indiferent de suprafata lor. Aici exista si un centru de informare pentru prevenirea tabagismului, CIPRET", explica Raluca Mateoc.

In Suedia si in Marea Britanie, fumatul este interzis oriunde in orice spatiu public unde exista un acoperis - inclusiv in statiile mici pentru autobuze care au doar p... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro