Romanii din diaspora il ajuta pe Mos Craciun sa ajunga in Tara, la copiii saraci, orfani sau bolnavi

- ajutoarele lui Mos Craciun n-au nevoie de reclama, fenomenul cadourilor trimise de comunitatile romanesti din Occident pentru copiii saraci, orfani sau bolnavi din Romania poate fi totusi apreciat ca unul de amploare, in ultimii ani. S-a facut o baza de date, s-au schimbat numere de telefon si de mail intre romanii din Belgia si cei din Romania. Dar si profesori sau preoti, implicati in actiuni de sprijinire a comunitatilor cu probleme de sanatate sau cu necazuri pricinuite de saracie, din judetele Iasi, Galati, Hunedoara, Cluj, Arges, Botosani, Sibiu, Brasov, Tulcea, Bihor, Gorj, Constanta, Maramures. Cei de aici au trecut deja prin experienta de anul trecut, a cadourilor primite de la romanii din strainatate, amintindu-si reactia copiilor, de umire, in fata unor lucruri la care nici nu sperau. Pentru ei s-a incercat strangerea de fonduri, zilele trecute, printr-un spectacol cu scop caritabil, dar mai mult de 2.500 de lei nu s-au obtinut, spune Tiberiu Nistor, presedintele Asociatiei de voluntariat local "Volsim".

acum 97 luni (25 Dec 2014)

- ajutoarele lui Mos Craciun n-au nevoie de reclama, fenomenul cadourilor trimise de comunitatile romanesti din Occident pentru copiii saraci, orfani sau bolnavi din Romania poate fi totusi apreciat ca unul de amploare, in ultimii ani. Asta, numai daca te gandesti la exemplul pe care l-am descoperit, al unei asociatii a conationalilor nostri din Belgia, care au gasit destinatii ale jucariilor, dulciurilor si hainelor trimise de ei in 13 judete ale tarii lor de origine.

Cutia de pantofi. Sau cea de cizme. Dar, inainte de toate, sa te gandesti ca toate sa fie adaptate la varsta celui care le va primi. Sau poate ca traieste intr-un sat de munte, rupt de civilizatie.

Lunga calatorie a cutiei de pantofi

Gata, acum trebuie sa inchizi bine cutia. Lipesti o eticheta pe care scrii ca in cutia aceasta sunt lucruri destinate unui baietel de zece ani. Cutia va fi preluata de organizatia romanilor din Belgia. Mai departe, cutia cu cadouri va porni intr-o lunga calatorie, cu masina, pana in Romania, intr-un loc in care va fi preluata de o alta organizatie, umanitara. Si copiii de acolo vor vedea ca Mosul chiar exista. Mosul exista, in primul rand, pentru ca oamenii mari inca isi mai amintesc de generatiile care vin dupa ei. Fara sa fie vorba neaparat de proprii lor copii.

Dialog prin mail si telefon cu romanii din Belgia

Am vrut sa va arat cum functioneaza acest mecanism al cadourilor care pleaca de la romanii stabiliti in strainatate. Dorind sa stiu ce mai face Mosul zilele astea, inaintea Craciunului, am dat, pe Internet, de povestea unor oameni din cealalta parte a Europei, stransi intr-o organizatie numita oficial Romanian Open Society Abroad, adica Societatea romanilor din strainatate, ca s-o luam pe limba noastra. Ea mi-a vorbit despre 2014, cel de-al treilea an in care "Mos Craciun din Diaspora" isi face datoria fata de copiii din Romania. Aflu ca, prima oara, a fost trimis un mesaj catre organizatiile umanitare din Romania, da... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro