Romanii, descrisi de istoricii straini: supusi, lenesi, fatalisti si superstitiosi. "O natie occidentala cu apucaturi orientale"

Romanii, descrisi de istoricii straini: supusi, lenesi, fatalisti si superstitiosi.

"Obiceiul ordinii si al muncii nu poate sa le fie familiar caci nu e decat o jumatate de secol de cand au fost improprietariti si in sarbie, cand altii trag profit din osteneala lui, omu n-are de ce sa-si rupa oasele", constata in 1850, istoricul francez Auguste de Gerando. Spiritul de prevedere si regularitate fura mult stirbite de conditiile anarhice si de miscarile sociale si politice devenite cu neputinta de prevazut. "Romanii fiind intotdeauna dotati cu o inteligenta superioara, dar tinuta in loc, paralizata de o lenevie impusa de imprejurarile nefericite ale istoriei si de o trandavie pe care au respirat-o din atmosfera morala a Orientului au criticat in toti timpii pe oameni si activitatea lor, fara sa fi facut sfortari a indrepta ceea ce criticau", mai noteaza in cartea lui Draghicescu.

acum 90 luni (14 Mar 2016)

Un neam de supusi, modesti, resemnati pana la lasitate, deloc harnici, dar foarte inteligenti. Timiditatea, paralizia vointei, frica si lipsa de curaj erau trasaturile de caracter care stapaneau sufletul romanilor in secolele trecute. Aproape toti strainii care au vizitat tarile romanesti au fost izbiti de de insusirile negative ale caracterului natiei romane. Romanii mostenesc din tata-n fiu o resemnare muta care se schimba in apatie si aceasta apatie este sustinuta inca de nestiinta lor", era parerea francezului Xavier Marmier, calator prin tarile romane. In locul barbatiei demne ce constituia carcaterul roman nu mai pastreaza decat o indaratnicie de a refuza ceea ce stiu bine ca va fi obtinut si incapatanarea de a sustrage ceea ce nu indraznesc sa apere", scria englezul Thomas Thornton despre natia romana asa cum era vazuta ea la inceputul veacului trecut. "Tirania a facut pe romani timizi si josnici" Cercetorii straini care au analizat tarile romane in veacul trecut au pus timiditatea si lipsa de initiativa a romanilor pe seama tiraniei la care poporul a fost supus secole intregi. Aceeasi opinie a fost imparasita si se francezul Charles Pertusier : "Nu gasesti la romani, oricare ar fi treapta lor sociala, nicio energie, nici cea mai slaba scantee de insusiri razboinice, prin urmare, nimic care sa te autorizeze a promite destine inalte acestei natii". Scriitorul francez Saint Marc Girardin constata in 1839: "Adevarata boala a Principatelor este neincrederea si nesiguranta, teama de ele insele, intotdeauna supuse puterilor straine, intotdeauna atarnatoare de altii, ele nu asteapta nimic de la sfortarile proprii". Indolenti si lenesi Lenesi, indolenti si neindemanatici, sunt alte trasaturi de caracter negative descoperite de istoricii si sociologii straini. "Obiceiul ordinii si al muncii nu poate sa le fie familiar caci nu e decat o jumatate de secol de cand au fost improprietariti si in sarbie, cand altii trag profit din osteneala lui, omu n-are de ce sa-si rupa o... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro