Romanii de dincolo de Tisa isi redescopera identitatea nationala: Incalzirea relatiilor dintre Romania si Ucraina a schimbat soarta romanilor din Maramuresul voievodal | REPORTAJ

Casele maramuresenilor care traiesc in Romania sau in Ucraina sunt construite chiar in lunca Tisei, foarte aproape de podul ingust cu schelet de lemn care a fost redeschis in anul 2007 si care leaga cele doua parti ale vechiului Maramures, taiat in doua de o granita stabilita in 1919. Dincolo de vama romaneasca se afla un pod care pare destul de subred si care este sustinut de grinzi de lemn. Soferii trebuie sa conduca incet, nu doar pentru ca asfaltul turnat pe pod are gropi, ci si pentru ca pe acesta se afla permanent un mare numar de pietoni si de biciclisti care trec de pe un mal pe altul al Tisei. In Ucraina sunt trei biserici ortodoxe, aflate in conflict deschis, precum si cea mai mare biserica greco-catolica din lume, care are rangul de arhiepiscopie majora, dar care spera sa primeasca de la Roma titlul de patriarhie. Satenii circula cu masini de teren pe de o parte ca sa isi arate bunastarea, iar pe de alta parte pentru ca drumul este plin de gropi. Romanii din Maramuresul de Nord nu tin legatura doar cu fratii lor din Romania, ci si cu cei din Republica Moldova, precum si cu romanii care traiesc in alte regiuni ale Ucrainei: Bucovina de Nord, Tinutul Herta si Basarabia de Sud.

acum 41 luni (6 May 2017)

Intr-un orasel din Ucraina exista primar roman, Consulat al Romaniei, liceu, scoli si biserici romanesti, strazi care poarta numele unor poeti romani, iar Stefan cel Mare si Mihai Eminescu au statui in centrul localitatii.

Orasul Slatina din Maramuresul de dincolo de Tisa ar putea fi un adevarat cartier secret al orasului Sighetu Marmatiei. Daca nu ar fi punctele de trecere a frontierei romano--ucrainene, locuitorii celor doua orase ar ajunge mai usor dintr-o localitate in alta decat pot sa ajunga, de exemplu, locuitorii Otopeniului in Bucuresti sau cei ai comunei Floresti in Cluj. Pentru a merge din Sighetu Marmatiei in Slatina sau invers, oamenii nu au nevoie de autobuz.

Casele maramuresenilor care traiesc in Romania sau in Ucraina sunt construite chiar in lunca Tisei, foarte aproape de podul ingust cu schelet de lemn care a fost redeschis in anul 2007 si care leaga cele doua parti ale vechiului Maramures, taiat in doua de o granita stabilita in 1919.

De atunci, vreme de decenii, in perioada sovietica, apele reci ale raului care izvoraste din Carpati au despartit nu doar cele doua parti ale Maramuresului, ci si inimi, patrii si destine. Acum, insa, roata istoriei pare ca s-a intors, iar romanii din Maramuresul de dincolo de Tisa au parte de o adevarata renastere nationala.

Capitala romanilor din regiunea Transcarpatia, Ucraina

Punctul de trecere a frontierei romano-ucrainene este chiar la marginea orasului Sighetu Marmatiei. Politistii de frontiera si vamesii romani sunt relaxati atunci cand romanii trec in Ucraina.

"Cei care duc tigari de contrabanda trec Tisa cu barca, nu cu masina", spune in gluma Dorin, un localnic. Dincolo de vama romaneasca se afla un pod care pare destul de subred si care este sustinut de grinzi de lemn. Soferii trebuie sa conduca incet, nu doar pentru ca asfaltul turnat pe pod are gropi, ci si pentru ca pe acesta se afla permanent un mare numar de pietoni si de biciclisti care tre... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro