Romanii, codasii Europei la cumparaturi online cu cardul

Numai 18% din cele 10 milioane de utilizatori de internet din tara noastra fac cumparaturi cu plata exclusiv online, Romania ocupand ultimul loc la acest capitol, conform studiului Eurostat. Din nou datele din piata autohtona difera de cele din restul Europei, unde pe primul loc se situeaza hainele, accesoriile si echipamentele sportive, urmate de servicii turistice (excluse din studiul romanesc) si articole home cifra este in scadere cu trei procente fata de anul 2012.

acum 101 luni (2 Feb 2016)

Numai 18% din cele 10 milioane de utilizatori de internet din tara noastra fac cumparaturi cu plata exclusiv online, Romania ocupand ultimul loc la acest capitol, conform studiului Eurostat.

In 2015, romanii au cheltuit peste 1,4 miliarde euro pentru produse comandate exclusiv online, insa din totalul tranzactiilor efectuate numai 6-7% au fost platite online, cu cardul, conform cifrelor si estimarilor principalilor jucatori din comertul electronic romanesc impreuna cu GPeC (cel mai important eveniment de e-Commerce din Romania). Cifrele GPeC fac referire exclusiv la produsele fizice comercializate online (indiferent de natura lor) si in acest studiu nu au fost luate in calcul plata online pentru diverse servicii, achitarea facturilor la utilitati, rezervari de servicii turistice sau vacante, bilete la spectacole etc. Insa, conform unui studiu al Eurostat, realizat la nivel european, doar 18% din utilizatorii de internet romani - 1,8 milioane - au facut achizitii online in 2015, Romania plasandu-se astfel pe ultima pozitie a clasamentului european. Diferentele pot aparea si de la faptul ca Eurostat ia in calcul tranzactiile online cu cardul, nu si pe cele platite in numerar, la livrare. Din pacate, in ciuda unui numar foarte mare de magazine online, 90% din comenzile plasate de romani sunt achitate "cash, la livrare", arata aceleasi estimari ale GPeC.

Din punct de vedere al platilor online prin card, volumul total inregistrat in 2015 depaseste cu mult bilantul pe 2014, respectiv: 514 milioane euro au fost generate de plati online prin card in 2015 (e-tail, dar si servicii, travel, plati utilitati etc.), comparativ cu 337 milioane euro inregistrate in 2014. Din cele 514 milioane euro, RomCard (principalul procesator de plati electronice din Romania) a generat un volum de 394 milioane euro, iar procesatorul mobilPay - un volum de aproximativ 120 milioane euro, ambele companii inregistrand cresteri semnificative in 2015 fata de 2014, se arata in comuni... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro