Romanii, cei mai expusi la inlocuirea cu roboti. Locurile de munca ce vor fi pierdute in favoarea automatizarii

Romanii, cei mai expusi la inlocuirea cu roboti. Locurile de munca ce vor fi pierdute in favoarea automatizarii

Intr-o cercetare realizata de think-thank-ul european Bruegel, Romania statea in anul 2013 cel mai rau din UE la proportia de locuri de munca amenintate de avansul tehnologic. Automatizarea va continua, de asemenea, sa se amplifice intr-un al doilea val, pana cand un al treilea val de "autonomie", de la mijlocul anilor 2030, cand tehnologia mai complicata, cum ar fi masinile fara sofer si robotica vor avea un impact mai mare asupra industriilor care angajeaza un numar mare de persoane, cum ar fi transporturile, asistenta medicala si invatamantul.

acum 29 luni (6 Feb 2018)

Intr-o cercetare realizata de think-thank-ul european Bruegel, Romania statea in anul 2013 cel mai rau din UE la proportia de locuri de munca amenintate de avansul tehnologic.

Mai putin prost decat noi stau Croatia si Portugalia, cu proportii cuprinse intre 57,5% si 60%, urmate de Bulgaria, Ungaria, Polonia, Grecia, Italia si Spania, unde circa 55%-57,5% din joburi sunt inlocuibile de roboti. La polul opus regasim Marea Britanie si Suedia, unde sub 47,5% din locurile de munca sunt amenintate de roboti, urmate de Franta, Irlanda si Belgia, cu ponderi intre 47,5% si 50%.

Trei "valuri" de automatizare

Femeile vor fi lovite mai puternic de trendul automatizarii locurilor de munca, arata un studiu realizat de PwC si publicat in cadrul Forumului Economic Mondial. Totodata, lucratorii cu studii superioare pot primi o lovitura mai puternica, chiar mai devreme decat ceilalti muncitori, dar cei mai putin calificati vor fi expusi pe termen lung amenintarilor. Mai mult, locurile de munca de la orase vor fi pierdute mai devreme in favoarea automatizarii.

Un prim val de automatizare care va avea loc in urmatorii doi-trei ani va afecta cel mai mult serviciile financiare si profesionale, in comparatie cu alte industrii. "Cand va uitati la serviciile financiare, multe locuri de munca sunt de rutina, cum ar fi analiza datelor.

Automatizarea va continua, de asemenea, sa se amplifice intr-un al doilea val, pana cand un al treilea val de "autonomie", de la mijlocul anilor 2030, cand tehnologia mai complicata, cum ar fi masinile fara sofer si robotica vor avea un impact mai mare asupra industriilor care angajeaza un numar mare de persoane, cum ar fi transporturile, asistenta medicala si invatamantul. De exemplu, ce va insemna raspandirea robotilor si a AI pentru apararea si siguranta viitorului locurilor de munca. Aceasta cerea Comisiei Europene sa propuna masuri car... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro