Romanii care "deseneaza" frizuri speciale in Anglia. "Stie foarte multa lume despre noi. Nu ne asteptam la asa ceva"
Pentru Radu Teodorescu si Emi Bertea, plecarea la munca in Anglia a insemnat mai mult decat o slujba bine platita si gandul de a-i ajuta pe cei ramasi acasa. Emi Bertea FOTO: Master Brothers/arhiva personala "Am visat, pur si simplu, ca tund" Povestea lui Emi incepe de la 18 ani, cand a plecat din Oncesti, comuna din judetul Bacau, in Italia, ca multi altii, la munca. 120 a dat pe scule de tuns de foarte buna calitate, 20 de lire i-a lasat pentru transport timp de o saptamana si doar 10 lire pentru mancare. De acolo a ajuns sa lucreze la HOB, un lant de saloane de frizerie destul de cunoscut in capitala Angliei. Daca in timpul saptamanii, programul e de dimineata, de la ora 10.00 pana seara, la 20.00, sambata seara tund pe muzica unui DJ si le ofera bauturi gratuite clientilor care le trec pragul, duminica muncesc de la 10.00 la 18.00.
Pentru Radu Teodorescu si Emi Bertea, plecarea la munca in Anglia a insemnat mai mult decat o slujba bine platita si gandul de a-i ajuta pe cei ramasi acasa. Fac ceea ce le place si, de aproximativ trei luni, sunt propriii lor sefi la salonul de frizerie pe care-l detin in Londra.
Daca Radu isi descoperise pasiunea pentru tuns la Cluj si tot ezita sa plece in lumea larga, in schimb, Emi a pornit la 18 ani de acasa, un sat din judetul Bacau, ca sa-si faca un rost.
"Daca-ti doresti si lucrezi pentru asta zilnic nu ai cum sa nu reusesti", crede si Radu.
Radu Teodorescu, in usa salonului de frizerie din Londra FOTO Master Brothers/arhiva personala
Primele noua luni, gratis
Radu tunde de prin 2003. Asta pana cand unul dintre baietii pe care i-a frezat i-a lasat 5 lei si de atunci, toti cei care isi faceau programare la el ii dadeau aceeasi suma. La fel si desenul, pentru care nu are timp cat si-ar dori.
Prin 2008-2009, obisnuia sa-si ia doar bani de buzunar si mergea in orase din Romania unde tundea oamenii. A lucrat la un salon din Cluj, iar cu timpul s-a trezit cu oferte si de la saloane din oras, si din strainatate. Marturiseste ca a zis "nu" unor oferte din Italia, Spania, Franta, Germania, pentru ca se temea ca si-ar pierde clientii de acasa si pentru ca nu stapanea limba acelor tari.
Dupa doi ani de ezitari, si-a luat inima in dinti. Prin aprilie 2013 l-a sunat un amic din Marea Britanie si i-a spus ca o cunostinta cauta un baiat la frizerie si l-a recomandat. Prima reactie a fost acelasi "nu", dar s-a razgandit in aceeasi zi: "Am 25 de ani. A pus mana pe telefon, si-a luat bilet de avion si s-a dus sa dea proba. I-a fost greu la inceput, era singur, nu stapanea nici limba si nu vorbea multe cu clientii.
Dupa aceasta experienta, Radu a mers la cursuri de perfectionare, la workshopuri.... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro