Romanii au ales: 90% din elevi merg la ora de Religie

Romanii au ales: 90% din elevi merg la ora de Religie

Ora de Religie aprinde spiritele in audiovizual Dezbaterea publica privind necesitatea sau inutilitatea orei de Religie in scoli s-a extins si in audiovizual, mai ales dupa ce, la solicitarea Patriarhiei Romane, Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a decis sa recomande televiziunilor sa difuzeze trei spoturi de promovare a orei de Religie in scoli. Biserica a castigat batalia George Damian, jurnalist "Esenta dezbaterii nu este reprezentata de mentinerea sau scoaterea din programa scolara a orelor de Religie, pana la urma romanii au ramas crestini si dupa jumatate de secol de comunism, fara Religie in scoala.

acum 111 luni (8 Mar 2015)

In invatamantul preuniversitar sunt aproape 3,1 milioane de elevi, dintre care doar 2,36 milioane sunt eligibili pentru studiul Religiei. Ponderea celor care s-au inscris sa faca in continuare ora de Religie este de 89,75%, potrivit datelor centralizate pana vineri la ora 18.00 de Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice (MECS).

Totodata, dintre cele peste 137.000 de cereri de inscriere la clasa pregatitoare pentru urmatorul an scolar, pe 128.300 (93,45%), figureaza optiunea pentru ora de Religie.

Ponderea elevilor bucuresteni inscrisi la ora de Religie era, vineri, de circa 85%. Peste 98% din elevii damboviteni si-au exprimat optiunea de participare la ora de Religie. Parlamentul a uitat sa modifice Legea Educatiei

Centralizarea situatiei preliminare a optiunilor exprimate de elevi sau de parinti s-a facut in conformitate cu prevederile deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei (CC), de la sfarsitul anului trecut.

Curtea Constitutionala a decis, in 12 noiembrie 2014, ca articolul din Legea Educatiei privind obligatia de a face cerere pentru ca un elev sa nu participe la ora de Religie este neconstitutional.

Judecatorii au aratat ca oferta educationala pentru aceasta disciplina este de natura sa afecteze libertatea de constiinta.

Decizia CC devine executorie dupa 45 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, respectiv ziua de duminica. Deputatii din Comisia de Educatie si cea Juridica au promis ca se vor intalni abia marti sa dezbata varianta finala a articolului care va reglementa modalitatea de inscriere la ora de Religie. Ora de Religie aprinde spiritele in audiovizual

Dezbaterea publica privind necesitatea sau inutilitatea orei de Religie in scoli s-a extins si in audiovizual, mai ales dupa ce, la solicitarea Patriarhiei Romane, Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a decis sa recomand... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro