Romania vazuta de imigranti: "Nu poti profesa daca nu detii cetatenia, chiar daca ai diploma de medic conferita de statul roman!"

Romania vazuta de imigranti:

Isi gasesc cu greu un loc de munca si, pentru a putea obtine cetatenia romana, sunt nevoiti sa locuiasca cel putin cinci sau opt ani in Romania. Contribuie la taxe dar nu au drepturi In aceasta perioada de cinci sau opt ani, imigrantii nu au dreptul sa voteze si nici dreptul de a fi alesi, nu pot infiinta partide, nu pot adresa direct petitii si nici nu pot lua parte la procesul de luare a deciziilor care afecteaza orasul sau regiunea in care traiesc. De ce nu vin imigrantii in Romania Nivelul economic scazut din Romania, barierele legate de limba romana, pozitionarea geografica si lipsa unui ajutor real sunt doar cateva dintre motivele pentru care imigrantii nu se inghesuie sa vina la noi in tara.

acum 102 luni (28 Aug 2015)

Isi gasesc cu greu un loc de munca si, pentru a putea obtine cetatenia romana, sunt nevoiti sa locuiasca cel putin cinci sau opt ani in Romania. O alta posibilitate de a dobandi cetatenia este prin casatoria cu un cetatean roman, arata acelasi studiu, conform caruia jumatate din imigrantii care traiesc la ora actuala in Romania provin din state non europene.

Contribuie la taxe dar nu au drepturi

In aceasta perioada de cinci sau opt ani, imigrantii nu au dreptul sa voteze si nici dreptul de a fi alesi, nu pot infiinta partide, nu pot adresa direct petitii si nici nu pot lua parte la procesul de luare a deciziilor care afecteaza orasul sau regiunea in care traiesc.

"Colegii mei din lumea araba au facut facultatea si rezidentiatul aici, au cheltuit bani si apoi unii ar fi vrut sa ramana sa practice medicina aici, dar nu au putut. Nu au primit dreptul de libera practica, cu toate ca diplomele lor erau conferite de catre statul roman", povesteste un medic arab intervievat de cercetatorii care au derulat studiul. A fost motivat si de faptul ca multi dintre prietenii lui au venit in Romania la studii.

"In Romania nu poti profesa daca nu detii cetatenia, iar pe perioada studiilor nu pot lucra din cauza aceluiasi motiv", se arata in raportul de cercetare, care pune accent pe faptul ca tara noastra se confrunta cu un deficit acut de personal medical, deficit care ar putea fi acoperit cu medici originari din tarile arabe.

Medic sirian, voluntar la Spitalul Marie Curie din Capitala

Multi au terminat studiile medicale aici, si-au intemeiat o familie si au ales sa lupte, zi de zi, pentru a salva viata pacientilor romani. A intrat in contact cu sistemul medical de la noi 1982, dupa ce timp de doi ani studiase Facultatea de Farmacie in Spania. Am intrat la facultate si limba romana am invatat-o destul de usor. Dupa ce am terminat studiile, m-am intors in Siria, unde imi doream sa profesez si sa ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro