Romania va plati mai mult pentru gazul rusesc de la 1 ianuarie 2017

Romania va plati mai mult pentru gazul rusesc de la 1 ianuarie 2017

In prezent, sustine presedintele ANRE, sunt semnate contracte de import gaze pe trimestrul al patrulea la o valoare de 68-70 de lei Mwh, in timp ce piata interna este "blocata" de un pret de referinta de 72 de lei/Mwh, impus prin introducerea impozitului de 60% pe veniturile realizate din dereglementarea pietei gazelor, potrivit Profit.ro.

acum 90 luni (18 Dec 2016)

Importurile Romaniei de gaze naturale din Rusia vor acoperi in aceasta iarna 40% din consumul national, potrivit lui Nicolae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). In prezent, sustine presedintele ANRE, sunt semnate contracte de import gaze pe trimestrul al patrulea la o valoare de 68-70 de lei Mwh, in timp ce piata interna este "blocata" de un pret de referinta de 72 de lei/Mwh, impus prin introducerea impozitului de 60% pe veniturile realizate din dereglementarea pietei gazelor, potrivit Profit.ro.

Alexei Miller a anuntat vineri ca Gazprom va majora preturile percepute pentru gazul exportat in Uniunea Europeana in primul trimestru al anului viitor, ca urmare a tendintei ascendente a pretului petrolului, rezultata in urma acordului de micsorare a productiei semnat de statele membre ale cartelului OPEC, dar si de Rusia si de alte state non-membre. Operatorii aveau insa obligativitatea sa inmagazineze fiecare o anumita cantitate, pana la data de 31 octombrie 2016, astfel incat depozitele sa fie pline si pregatite pentru consumul din aceasta iarna, arata o situatie publicata pe site-ul Romgaz privind cantitatile de gaze injectate.

Astfel, potrivit situatiei la 14 decembrie 2016, in depozitele de gaze erau stocate numai 1,879 miliarde metri cubi gaze, din capacitatea totala de aproape 3 miliarde mc gaze.

"Din cantitatea totala, 1 miliard mc de gaze a fost injectat de Romgaz, restul de alti operatori.

Nivelul stocului minim de gaze naturale pe care fiecare titular al licentei de furnizare a gazelor naturale avea obligatia de a-l constitui in depozitele de inmagazinare subterana pana la data de 31 octombrie 2016 a fost stabilit de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), prin Decizia nr. De altfel, ANRE este si autoritatea care trebuia sa urmareasca daca propriul ordin a fost respectat si implicit... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro