Romania va cumpara inca o escadrila de avioane F-16

Ministerul Apararii Nationale a inceput procedura de achizitie pentru a doua escadrila de avioane de lupta multirol, care vor fi model F-16. Citeste si: Romania incepe procedura de achizitie pentru a doua escadrila de avioane de lupta Ministrul Apararii nu a spus, explicit, ca si a doua escadrila va fi formata tot din avioane F-16, dar a lasat sa se inteleaga acest lucru: "Nu putem opera doua escadrile de tipuri diferite", a explicat Mircea Dusa.

acum 95 luni (25 Apr 2015)

Ministerul Apararii Nationale a inceput procedura de achizitie pentru a doua escadrila de avioane de lupta multirol, care vor fi model F-16.

Romania a cumparat deja prima escadrila de avioane F-16, care provin din excedentul Fortelor Aeriene ale Portugaliei.

Citeste si: Romania incepe procedura de achizitie pentru a doua escadrila de avioane de lupta

Ministrul Apararii nu a spus, explicit, ca si a doua escadrila va fi formata tot din avioane F-16, dar a lasat sa se inteleaga acest lucru: "Nu putem opera doua escadrile de tipuri diferite", a explicat Mircea Dusa.

Nu se stie inca din ce tara vor fi cumparate cele 12 avioane F-16 din cea de-a doua escadrila, si nici daca ele vor fi noi sau second-hand. Cu certitudine insa, toate avioanele F-16 ale Armatei Romane vor fi stationate la doua baze aeriene - Fetesti si Campia Turzii, pentru care se deruleaza programe de modernizare si de adaptare la necesitatile avioanelor americane. Inainte ca Romania sa decida sa cumpere avioane F-16 din Portugalia, una dintre variantele luate in discutie a fost si cumpararea unei escadrile de avioane F-16 noi, direct din SUA.

Ideea de a cumpara avioane F-16 noi ar putea fi reluata in discutie, in conditiile in care bugetul MApN pe anul 2015 este cel mai mare din ultimii 8 ani, iar din anul 2017, bugetul Apararii va fi majorat la 2 la suta din PIB.

Citeste si: EXCLUSIV RL: Desi cumparam avioane F-16 din Portugalia, Armata Romana se va baza pana in anul 2020 pe vechile aeronave MiG 21 LanceR ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro