Romania va avea propriul SATELIT de comunicatii in cel mult 4 ani

Romania va avea propriul SATELIT de comunicatii in cel mult 4 ani

'Este vorba de un satelit care poate sa aiba toate tipurile de comunicatii, de la comunicatiile speciale ale Ministerului Apararii Nationale, comunicatii specifice Ministerului de Externe si, de asemenea, posibilitatea de a inchiria spatiu, linii de comunicatii catre orice intreprinzator privat. Exista sateliti care costa 70-80 de milioane de euro si sateliti care costa de ordinul sutelor de milioane de euro, in functie de numarul de linii de comunicatii.

acum 118 luni (25 Sep 2014)

'In premiera, vreau sa va anunt ca ne gandim foarte serios ca, in anul 2015, sa elaboram un plan foarte clar prin care Romania sa aiba la finalul unei perioade de 3-4 ani pentru prima oara un satelit si va utiliza comunicatiile in acest context.

Ulterior, ministrul a precizat ca satelitul va ajuta Romania sa renunte la facturile mari pe care companiile din mediul privat le platesc la ora actuala pentru inchirierea de linii de comunicatii de la alti intreprinzatori.

'Este vorba de un satelit care poate sa aiba toate tipurile de comunicatii, de la comunicatiile speciale ale Ministerului Apararii Nationale, comunicatii specifice Ministerului de Externe si, de asemenea, posibilitatea de a inchiria spatiu, linii de comunicatii catre orice intreprinzator privat. In acest moment, atat noi, atat mediul privat, cat si institutiile statului, utilizeaza servicii de comunicatii de la diversi furnizori. Prin urmare, un business plan foarte, foarte simplu demonstreaza faptul ca statul roman va avea de castigat pe un interval de timp de 4-5-6 ani daca va avea propriul satelit si daca va putea comercializa propriile linii de comunicatie', a explicat oficialul.

Acesta a mentionat, totodata, ca dispozitivul ar putea fi construit de companii din Franta, SUA sau Rusia, iar costurile ar putea pleca de la 70-80 de milioane de euro, in functie de numarul liniilor de comunicatii. Exista sateliti care costa 70-80 de milioane de euro si sateliti care costa de ordinul sutelor de milioane de euro, in functie de numarul de linii de comunicatii. Va spun doar ca, incepand din iarna acestui an - primavara anului viitor, o sa elaboram un plan de dezvoltare in acest sens sa vedem cam de ce capacitate avem nevoie, care sunt costurile. Acest plan ar putea fi finalizat in decursul anului 2015, iar ca termen de lansare nu pot sa va spun decat despre experienta Azerbaidjanului, care si-a construit si si-a lansat propriul satelit de putere medie intr-un interval de 3 sau 4 an... Citeste intreg articolul pe realitatea.ro