Romania, taramul "aurului negru": prima rafinarie din lume si prima sonda petroliera, prima tara din lume care a exportat benzina

Romania, taramul

- In 1934, sonda nr.1 a societatii Creditul Minier atinge cea mai mare adancime din tara in zona de extractie de la Chitorani, Prahova (3.300m), fiind pe locul doi in lume la o distanta de 158 metri de sonda societatii "General Petroleum Corporation" din California, sonda cu adancimea record de 3458 metri ("Cele mai adanci sonde din lume", articol in Moniteur du Petrole Roumain, nr. Ploiesti, "capitala aurului negru" Exploatarea resurselor de petrol, inceputa in jurul Ploiestiului in secolul XIX, constructia primei rafinarii din lume, in 1856, si dezvoltarea rapida a unei industrii care a facut din orasul aflat la 60 de km de Bucuresti cel mai mare producator de petrol din Europa, au consacrat Ploiestiul cu un supranume de necontestat, "capitala aurului negru". Cinci din cele zece ale rafinarii ale Romaniei sunt in Prahova Din cele 10 rafinarii ale Romanei cu o capacitate de 34 de milioane de tone pe an (Petrobrazi Ploiesti, Arpechim Pitesti, Petromidia, RAFO Onesti - rafinariile mari, care concentreaza 85% din capacitatea de prelucrare - si Astra Ploiesti, Vega Ploiesti, Steaua Romana Campina, Rafinaria Darmanesti, Petrolsub Surplacu de Barcau - rafinarii mici), 5 sunt in Prahova, un specific de peste un secol al judetului.

acum 68 luni (9 May 2015)

"Devenit de peste un secol , petrolul a dominat cu autoritate economia si civilizatia lumii, determinand la nivel global sau zonal o permanenta lupta de interese intre trusturi, state si mari puteri.

Pe teritoriul Romaniei, resursele de petrol sunt cunoscute si exploatate, potrivit istoricilor, inca din perioada Daciei Romane.

Prima tara din lume cu productie de petrol inregistrata oficial

Romania a fost prima tara din lume cu o productie de petrol inregistrata oficial in statisticile internationale. "The science of petroleum" certifica in 1938, faptul ca Romania a fost prima tara din lume cu o productie de petrol, in anul 1857, de 275 de tone inregistrata in statisticile internationale.

A fost urmata de SUA in 1859, de Italia in 1860, de Canada in 1862 si de Rusia in 1863.

De la cele 275 de tone inregistrate in 1857, in 1900, Romania inregistreaza o productie de 250.000 de tone si ajunge la peste 1,7 milioane de tone in 1914. Saltul imens a fost dat de functionarea a nu mai putin de 104 societati petroliere pe teritoriul Romaniei, in 1914, printre care unele de mare anvergura, precum Steaua Romana, Romano-Americana, Vega, Astra Romana, Concordia, Creditul Minier.

Prima sonda petroliera din lume, la Lucacesti

Un alt succes mondial al industriei petroliere romanesti este constructia, in tara noastra, a primei sonde petroliere (pompe de petrol care forau la 150 de metri), in 1840, la Lucacesti (Bacau).

Prima rafinarie din lume, la Ploiesti

Cea dintai rafinarie, dotata cu instalatii moderne, la nivelul epocii, a fost construita la Ploiesti, in decembrie 1856, de catre Teodor Mehedinteanu, fapt care a dat startul distilarii pe cale industriala a titeiului. FOTO arhive

Bucuresti, primul oras din lume luminat cu petrol

Si, astfel... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro