Romania, sub cod rosu de canicula. Temperaturile ajung pana la 42 de grade. Si alte tari din Europa se confrunta cu valori termice extreme. Un barbat a murit pe strada

Un cod rosu de canicula va fi in vigoare vineri si sambata, in 12 judete din vestul si sud-vestul tarii, in timp ce in restul teritoriului va fi cod portocaliu de canicula, informeaza Administratia Nationala de Meteorologie (ANM). De exemplu, la 26 de grade Celsius in exterior, temperatura din masina ajunge, dupa 20 de minute, la 43 de grade, dupa 40 de minute, la 48 de grade, iar dupa o ora, la 51 de grade. ISU: Sfaturi practice pentru cetateni Intr-un ghid al cetateanului pentru situatii de urgenta, ISU sfatuieste cetatenii ca, inainte de declansarea codurilor de canicula, sa verifice functionarea corecta a sistemului de aer conditionat si sa izoleze ferestrele.

acum 79 luni (4 Aug 2017)

Un cod rosu de canicula va fi in vigoare vineri si sambata, in 12 judete din vestul si sud-vestul tarii, in timp ce in restul teritoriului va fi cod portocaliu de canicula, informeaza Administratia Nationala de Meteorologie (ANM). Un barbat de 60 de ani din Galati a murit, pe strada, dupa ce a suferit un stop cardio-respirator.

"Apelul a fost in jurul orei 13.00 si s-a semnalat ca un barbat, de aproximativ 60 de ani, este cazut pe strada, in fata blocul M2, de pe strada George Cosbuc. La fata locului, s-a deplasat un echipaj medical cu autospeciala SMURD de tip B, s-au efectuat manevrele de resuscitare, dar barbatul, aflat in stop-cardiorespirator, nu a mai putut fi salvat", a spus purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Galati, Eugen Chirita.

Potrivit meteorologilor, vineri si sambata, valul de caldura va continua sa se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. Indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pe arii extinse pragul critic de 80 de unitati si se va situa frecvent, in zonele joase de relief, intre 82 si 84 de unitati.

In zonele de campie si de podis ale judetelor Satu Mare, Bihor, Arad, Timis, Caras-Severin, Salaj, Cluj, Mures, Alba, Hunedoara, Mehedinti si Dolj, se vor inregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei si care se vor situa intre 39 si 42 de grade Celsius.

In Moldova, Dobrogea, Muntenia si local in Maramures, Transilvania si Oltenia va fi un cod portocaliu de canicula.

Temperaturi extreme in Europa

Ministerul Afacerilor Externe informeaza cetatenii romani care se afla, tranziteaza sau doresc sa calatoreasca in sud-estul Frantei, in perioada 3 - 6 august 2017, ca vremea este caniculara si exista pericol de incendii. Meteorologii romani avertizeaza: Temperaturile extreme din ultima perioada, efect al incalzirii globale

Sefa Centrului National de Prognoza Meteo de la ANM, Gabri... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro