Romania si zona euro. Va fi greu in ea, dar si mai greu in afara ei

Romania si zona euro. Va fi greu in ea, dar si mai greu in afara ei

> Pana acum, ne-au explicat economistii ce se intampla daca trecem la euro: nu vom mai putea folosi unele instrumente importante de politica monetara, Banca Nationala va fi restrictionata in anumite decizii, companiile romanesti vor exporta cu mai multa dificultate produsele atata timp cat Romania va avea o moneda puternica, poate vor trebui sa investeasca mai multi bani pentru a creste calitatea, ca sa justifice cresterea costurilor. Este greu de crezut ca daca Romania a crescut cu un anumit ritm in ultimii 27 de ani, de acum incolo ne vom dubla sau tripla capacitatea de a genera prosperitate, astfel incat sa fim in urmatorii 10 ani cu adevarat pregatiti sa facem fata presiunilor din zona euro.

acum 35 luni (4 Sep 2017)

>

Pana acum, ne-au explicat economistii ce se intampla daca trecem la euro: nu vom mai putea folosi unele instrumente importante de politica monetara, Banca Nationala va fi restrictionata in anumite decizii, companiile romanesti vor exporta cu mai multa dificultate produsele atata timp cat Romania va avea o moneda puternica, poate vor trebui sa investeasca mai multi bani pentru a creste calitatea, ca sa justifice cresterea costurilor.

Mesajul economistilor pare a fi: sa asteptam pana cand vom fi cu adevarat pregatiti si economia noastra va putea face fata presiunilor competitive ale zonei euro.

Experienta ultimilor 10 ani ne spune insa altceva: cresterea economica, generata si de faptul ca am fost in afara zonei euro, nu ne-a adus mult mai aproape de prosperitatea tarilor din vest. Este greu de crezut ca daca Romania a crescut cu un anumit ritm in ultimii 27 de ani, de acum incolo ne vom dubla sau tripla capacitatea de a genera prosperitate, astfel incat sa fim in urmatorii 10 ani cu adevarat pregatiti sa facem fata presiunilor din zona euro. La fel a fost si in 1993, cand am incheiat primul Acord de Asociere al unei foste tari comuniste cu Uniunea Europeana. Stiam ca deschizand piata locala vom permite companiilor straine sa vina cu produse mai bune si mai ieftine ca ale noastre. In ambele cazuri, si in 1993, si in 2007, ne-am intrebat politic, geopolitic si strategic, ce avem de castigat si ce avem de pierdut.

In ciuda relatiilor bune ale presedintelui cu Berlinul sau cu Parisul, Romania ramane o tara cu instrumente minimale de a negocia cu adevarat in Europa, cu cateva exceptii notabile. Deciziile cele mai importante se iau in interiorul zonei euro, de care noi nu apartinem, unde noi, mai ales, nu votam. Chiar daca zona euro va constitui un format de consultare cu restul UE, asta nu ne va imbunatati cu nimic pozitia.

Politicienii romani care au aspiratii de a juca un rol european ar face bine se uite de ele d... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro