Romania si Polonia, tarile problema ale Europei pe justitie. "Nu ne va scoate nimeni din UE, dar si indiferenta si izolarea sunt o forma de deces lent"
De aici importanta enorma acordata modului in care functioneaza sistemul justitiei intr-o tara sau alta in perspectiva unui efort substantial care se face de mai multi ani de zile in vederea unificarii acestor sisteme intr-un mecanism cu reguli si prevederi comune, asigurand predictibilitatea actului de justitie in UE si atenuarea treptata a discrepantelor sau chiar deosebirilor importante care mai exista inca intre legislatiile aplicate in acest moment. Sigur ca nu ne va desfiinta nimeni sau nu ne va scoate din UE, dar si indiferenta si izolarea sunt o forma de deces lent la care ne putem condamna daca, dintr-un motiv sau altul, vom iesi sau ne vom indeparta suficient de mult de forta de atractie a nucleului de forta.
>
Ciudat si aproape de neinteles este ca demersul de a modifica intreg sistemul legilor justitiei vine prin vointa politica a doua partide aflate la polii opusi ai esichierului politic: dreapta nationalista in Polonia, stanga cu accente populiste in Romania.
Ambele au declansat o operatiune fara precedent de preluare ostila, daca-mi permiteti sa folosesc acest termen care desemneaza una dintre practicile ofensive binecunoscute ale marilor corporatii, a tuturor parghiilor justitiei, intr-o incercare de a le subordona in totalitate puterii politice.
A inceput in cazul Poloniei, cu certitudine ne aflam si noi pe acelasi drum, o discutie extrem de serioasa asupra respectarii statului de drept, una dintre preconditiile esentiale pentru aderarea unei tari la Uniunea Europeana, dar si pentru mentinerea eu in interiorul sistemului. Am discutat deja despre acest lucru, v-am prezentat demersul UE care este acum in plina desfasurare in cazul Poloniei (ar putea fi initiat si in cazul Ungariei) si care poate duce la o sanctiune fara precedent, adica ridicarea dreptului de vot in cadrul Consiliului European.
Dar, dincolo de asta, intrebarea, pe fond, este una extrem de grava si vizeaza natura relatiilor care se contureaza pe viitor: despre ce Europa va mai fi vorba?
Se infrunta acum, extrem de dur, doua tendinte absolut divergente: o parte a Statelor membre, jucatorii de forta si purtatorii de dezvoltare economica sustenabila, doresc ca, extrem de rapid, sa puna bazele unui nou model de cooperare aprofundata in cadrul UE pe baza principiului "cine doreste, cine poate, cine are cu ce". De cealalta parte, foarte vizibil, sunt euroscepticii care vor sa pastreze cat mai mult posibil sub control mecanismele de putere, intr-o autarhie argumentata prin nevoia de respectare a privilegiilor nationale ca formula de supravietuire si lupta impotriva tendintelor globaliste. Suntem in momentul in care va trebui precizata decizia asupra mo... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro