Romania serviciilor de informatii. Dezvaluiri in premiera ale generalului Ioan Talpes, fost director SIE

Veti auzi, direct de la una dintre cele mai autorizate surse de memorie in domeniu, dezvaluiri cu adevarat importante pentru a intelege modul in care s-au asezat lucrurile in ultimii 25 de ani in acest sector de care depinde, cel putin asa scrie la carte, siguranta tarii si cetatenilor sai. In contextul evenimentelor care se amplifica intr-o spirala parca de neoprit a devaluirilor, acuzatiilor si invinuirilor de o gravitate fara precedent in istoria noastra recenta, este binevenit acest dialog intre jurnalistul Cristian Unteanu si generalul Ioan Talpes, fost director al Serviciului de Informatii Externe, fost consilier przidential pe probleme de siguranta si aparare nationala. Ioan Talpes sustine ca interesul national poate fi aparat chiar si asa, pentru ca "trendul" actual, cel dictat de NATO, este ca structurile de informatii sa fie conduse de oameni care nu vin din interiorul serviciilor.

acum 72 luni (31 Jan 2015)

Oare asa se si intampla? Cat de justificate sunt acuzatiile multiple privind implicarea acestor servicii in jocurile politice, in jocuri complicate si adesea tulburi de influente si contrainfluente? Veti auzi, direct de la una dintre cele mai autorizate surse de memorie in domeniu, dezvaluiri cu adevarat importante pentru a intelege modul in care s-au asezat lucrurile in ultimii 25 de ani in acest sector de care depinde, cel putin asa scrie la carte, siguranta tarii si cetatenilor sai. In contextul evenimentelor care se amplifica intr-o spirala parca de neoprit a devaluirilor, acuzatiilor si invinuirilor de o gravitate fara precedent in istoria noastra recenta, este binevenit acest dialog intre jurnalistul Cristian Unteanu si generalul Ioan Talpes, fost director al Serviciului de Informatii Externe, fost consilier przidential pe probleme de siguranta si aparare nationala. O discutie despre "Romania serviciilor de informatii", Romanie care se afla acum in fata unui test major de credibilitate si supravietuire institutionala democratica. Cum s-au adaptat sutructurile de informatii noii societati dupa 1990 Ioan Talpes sustine ca serviciile de informatii au rolul lor bine determinat in societate. "Sunt informatii despre care oamenii din servicii au interesul sa fie difuzate. Serviciile de informatii au rolul de a se informa asupra perceptiilor pe care le are societatea asupra conditia ei. Va trebui sa se discute despre ce fel de regim avem in fata. Inainte de 1989 am avut un regim dictatorial, care era promotorul luptei de clasa. Dupa 1989, serviciile s-au adaptat la noua forma de guvernare. Tinand cont de situatia tragica in care ne aflam, piot spune ca serviciile s-au achitat de sarcina de a transmite ca in Romania este o forta", a spus fostul sef al SIE.

Talpes arata ca dupa 1990, structurile de informatii au suplinit anumite goluri lasate de schimbarea regimului. Ganditi-va ca fusese abrogat Codul Penal si foarte multe alte legi", sustine Ioan Talpes.

Citeste intreg articolul pe adevarul.ro