Romania poate "fura" investitorii Poloniei?

Ministrul Finantelor Publice crede ca exista sansa ca Romania sa devina destinatia favorita pentru investitii in Europa de Est, in conditiile in care politicile adoptate de noul guvern polonez, performerul din anii anteriori, i-au dezamagit pe investitori. In conditiile in care Romania are una dintre cele mai pu-ternice ritmuri de crestere din UE, tara a implementat reduceri de taxe si majorari de salarii in sistemul de stat inaintea alegerilor parlamentare din acest an.

acum 92 luni (1 Feb 2016)

Ministrul Finantelor Publice crede ca exista sansa ca Romania sa devina destinatia favorita pentru investitii in Europa de Est, in conditiile in care politicile adoptate de noul guvern polonez, performerul din anii anteriori, i-au dezamagit pe investitori.

Anca Dragu crede ca Romania a fost subestimata de investitori si eclipsata de tarile vecine, argumentele sale fiind cresterea economica estimata la peste 4% in acest an si un climat po-litic calm. In contrast, cresterea economica a Romaniei este echilibrata si sustenabila, avem o populatie educata si o relativa stabilitate politica care trebuie apreciata mai mult pentru ca nu avem partide extremiste care provoaca probleme in alte tari", a declarat Anca Dragu. In plus, Romania va trebui sa concureze pentru fondurile care parasesc Polonia cu alte tari din regiune, precum Cehia, un stat ale carui costuri cu imprumuturile pe 10 ani sunt mai mari decat cele ale Japoniei, Elvetiei, Germaniei si Olandei.

In conditiile in care Romania are una dintre cele mai pu-ternice ritmuri de crestere din UE, tara a implementat reduceri de taxe si majorari de salarii in sistemul de stat inaintea alegerilor parlamentare din acest an. Cu toate acestea, premierul Dacian Ciolos a promis sa mentina deficitul bugetar in limita de 3% din PIB. Ministrul Finantelor crede ca este posibil ca deficitul sa fie chiar mai mic avand in vedere ca avansul economiei ar putea depasi cresterea de 3,6% in ritm anual inregistrata in trimestrul al treilea din 2015 iar colectarea taxelor se imbunatateste ca urmare a combaterii evaziunii. "Nu cred ca exista riscul sa depasim tinta de deficit si sa fie declansata procedura de deficit excesiv pentru ca exista o multime de factori care lucreaza in favoarea noastra", a spus Anca Dragu. Guvernul intentioneaza sa puna la punct un model de crestere economica pe termen lung care este mai echilibrat, prin stimularea investitiilor si atragerea mai multor companii.

Chiar daca anul trecut Guvern... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro