Romania, noi culmi ale "performantei" medicale. Cum am ajuns pe aceeasi lista scurta cu Zambia, Tanzania sau Malawi

Romania, noi culmi ale

Sunt judete intregi cu someri care nu au ce sa manance, acesta este adevarul adevarat", Monica Pop, sef de sectie la Institutul de Pneumoftiziologie "Leon Daniello" din Cluj "Pentru a vindeca un caz nou de tuberculoza trebuie urmat stric un tratament de 6 luni tratament care costa 100 de euro de persoana. Proiect de 9 milioane de euro Proiectul "Imbunatatirea starii de sanatate a populatiei din Romania prin cresterea controlului tuberculozei" apartine Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucuresti si a fost finantat cu peste 9 milioane de euro din fonduri norvegiene. Principalele rezultate asteptate ale proiectului sunt: 10.000 de pacienti vor beneficia de testare rapida pentru tuberculoza rezistenta la medicamente, 1.000 de pacienti diagnosticati cu tuberculoza multirezistenta vor beneficia de un tratament curs complet, 10.000 de persoane care apartin populatiilor rurale sarace, inclusiv a persoanelor de etnie roma, vor beneficia de imbunatatirea cunostintelor in ceea ce priveste transmisia TBC, prevenirea, simptomele, accesul la informatiile primare de ingrijire a sanatatii, si 600 de cadre medicale din reteaua nationala vor beneficia de cursuri de formare specifice.

acum 93 luni (13 Mar 2017)

Sistemul medical din Romania a scapat de sub control tuberculoza, o boala care ucide anual pe plan national 1.100 de bolnavi.

Pentru a asigura medicamentatia unui singur bolnav, autoritatile statului ar trebui sa cheltuie in jur de 10.000 de euro.

Din 2014, bolnavii diagnosticati cu acest tip de tuberculoza sunt tratati din fonduri asigurate de o asociatie din Norvegia, intitulata LHL International Tuberculosis Foundation, care a semnat un parteneriat cu Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucuresti si cu mai multi parteneri secundari. Pana acum, fundatia "a pompat" in Romania in jur de 9 milioane de euro, in cadrul proiectului care se va incheia luna viitoare.

Lista care nu ne onoreaza

"Inainte, banii pentru medicamente veneau de la Fondul Global gestionat de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Eu auzeam ca sunt foarte multi bani in sistemul de Sanatate, dar ce sa zic - noi suntem talpa tarii, nu avem capacitate de decizie", a explicat pentru "Adevarul", Monica Pop, sef de sectie la Institutul de Pneumoftiziologie "Leon Daniello" din Cluj, a doua institutie, dupa Institutul "Marius Nasta" din Bucuresti unde se diagnosticheaza tuberculoza rezistenta.

In afara de Romania, LHL International mai sustine financiar alte cinci tari deosebit de sarace - Sudan, Zambia, Tanzania, Malawi si Nepal, plus Arkhangelsk, una dintre cele mai dezavantajate regiuni din Rusia.

Mangerul proiectului finantat din fonduri europene, Mihaela Stefan, a declarat pentru "Adevarul" ca dupa finalizarea proiectului norvegian, banii pentru tratamentul pacientilor cu acest tip de tuberculoza vor fi asigurati de Statul Roman si de Organizatia Mondiala a Sanatatii. FOTO: siteul Fundatiei LHL International

Pe o lista cu cateva dintre cele mai sarace tari din lume Fundatia a LHL International, principalul partener al Guvernului Norvegian in proiectele... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro