Romania lucrului prost facut. Statiunea - fantoma, fara apa si curent, dotata cu o telegondola care nu duce nicaieri

Romania lucrului prost facut. Statiunea - fantoma, fara apa si curent, dotata cu o telegondola care nu duce nicaieri

Cateva cabane vechi din lemn, private, o cladire cu etaj care functiona ca loc de cazare pentru elevii veniti in taberele scolare, un teren de sport si o partie dotata cu teleschi compuneau mica statiune din Pasul Valcan, o "statiune" cu confort redus, in care reteaua de apa si canalizare si cea electrica nu au fost instalate pana in prezent. Circa 33 de milioane de lei au fost alocate de Ministerul Turismului, in perioada 2009 - 2012, pentru achizitia si amenajarea telegondolei cu care turistii pot urca pe un traseu de trei kilometri, spre zona de agrement. De asemenea, Curtea de Conturi a Romaniei a reclamat ca fosta administratie a gestionat defectuos proiectele derulate in Statiunea Straja, prin programul "Schi in Romania", acordand plati nelegale de peste doua milioane de lei si penalitati platite incorect de 3.483.594 lei.

acum 64 luni (25 May 2017)

Aproape 25.000 de oameni locuiesc in Vulcan, un municipiu care a resimtit brutal declinul industriei miniere. De la sfarsitul anilor 1990, cand exploatarile miniere au inceput sa se inchida treptat, in vreme ce investitorii privati din afara Vaii Jiului au evitat sa isi stabileasca afacerile in zona, turismul a fost propus de autoritati ca una dintre putinele optiuni pentru revigorarea economiei locale. Municipiile Vulcan, Lupeni si Petrosani s-au aflat pe lista beneficiarilor noilor masuri economice, chiar daca, in cazul Vulcanului, numarul turistilor inregistrati, potrivit datelor Institutului National de Statistica, este cuprins intre 40 si 80 de persoane lunar.

Statiunea fantoma

Autoritatile au incercat sa schimbe situatia turismului din Vulcan, beneficiind de faptul ca localitatea se afla la poalele Masivului Valcan si a Pasului Valcan. Cel mai imprtant proiect derulat in ultimele decenii in orasul minier a fost construirea unei telegondole care urma sa lege zona de la marginea sa de Pasul Valcan, unde in anii 1980 a fost infiintata un complex de agrement, folosit de angajatii minelor. Cateva cabane vechi din lemn, private, o cladire cu etaj care functiona ca loc de cazare pentru elevii veniti in taberele scolare, un teren de sport si o partie dotata cu teleschi compuneau mica statiune din Pasul Valcan, o "statiune" cu confort redus, in care reteaua de apa si canalizare si cea electrica nu au fost instalate pana in prezent.

Statuia ecvestra a lui Mihai Viteazul, care a trecut prin Pasul Valcan in urma cu peste patru secole, si un tun pastrat din vremea Primului Razboi Mondial au ramas singurele elemente care ofereau culoare cabanelor cenusii ale Pasului. Circa 33 de milioane de lei au fost alocate de Ministerul Turismului, in perioada 2009 - 2012, pentru achizitia si amenajarea telegondolei cu care turistii pot urca pe un traseu de trei kilometri, spre zona de agrement.

Primaru... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro