Romania lucrului prost facut. Parc industrial de tip "gaura negra": cum sa toci 4,3 milioane de euro pentru un camp cu maracini

Romania lucrului prost facut. Parc industrial de tip

Masina de tocat bani publici Ulterior, pe tarlaua de la marginea Galatiului s-a construit, din banii contribuabililor, un sediu administrativ de 1.400 de metri patrati, o hala industriala de 1.100 mp, cateva alei betonate, retele de electricitate, de apa si de canalizare. Bunaoara, cabina de paza de la poarta - in fapt, o amarata de camaruta de trei pe trei metri - a costat peste 20.000 de euro, ajungand la peste 2.000 de euro pe metrul patrat, cam triplu pe metru patrat fata de construirea unei vile de lux. Mai bine de o jumatate de milion de euro au costat, in conditiile unor venituri de zero lei, vreme de 14 ani, cheltuielile salariale pentru directorul Costica Voicu si cei cinci membri ai consiliului de administratie, plus plimbari prin strainatate, pentru "documentare si schimb de experienta".

acum 35 luni (5 May 2017)

Demarate cu surle si trambite in luna martie a anul 2003, lucrarile la Parcul Industrial din Galati erau prezentate ca fiind piatra de temelie pentru un adevarat paradis economic, dupa modelul investitiilor similare din alte colturi ale lumii. Autoritatile locale, care au sutinut investitia din bugetul orasului, promiteau, in foarte scurt timp, mii de locuri de munca, giganti ai economiei mondiale veniti sa investeasca aici si, evident, prosperitate pentru toata comunitatea.

Problema este insa ca, pe masura insa ce obiectivul (amenajat in partea de est a municipiului Galati, pe un camp) inghitea tot mai multi bani de la bugetul local, investitorii refuzau sa apara, iar locul promisiunilor marete a fost luat,incet-incet, de tot felul de scuze si explicatii alambicate.

Intre 2003 si 2017, municipalitatea galateana a pompat in Parcul Industrial (mai exact catre societatea Parc Industrial SRL, al carui unic actionar este Consiliul local) suma de 4,3 milioane de euro. Oferi nimic, obtii nimic

La momentul la care cititi aceste randuri, Parcul Industrial de la Galati este o tarla de 21,5 hectare de teren, plin de balarii. De 4,3 milioane de euro (terenul nu intra in calcul, fiind proprietatea municipiului Galati) s-a facut un gard, vreo 200 de metri de drum, un sediu, o hala de 1.100 de metri patrati, instalatii de apa, canalizare si electricitate, plus o cabina pentru portar.

Schita Parcului Industrial Galati FOTO site Primaria Galati

Tarifele de concesiune a terenurilor din Parcul Industrial, stabilite de Consiliul Local Galati in 2003, nu au atras pe nimeni. Astfel, initial pentru un metru patrat de teren arabil, care, in acea vreme, avea un drum de acces foarte prost, nu avea apa curenta, nici canalizare si nici energie electrica, se pretindea o taxa de 10 centi pe metru patrat pe luna.

Cat despre asa-zisele facilitati, acestea e... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro