Romania lucrului prost facut. Groapa de gunoi terminata de doi ani, dar care nu poate fi utilizata
Valoarea proiectului Sistem de Management Integrat al Deseurilor (SMID) pe judetul Suceava este de 269.737.007 lei din care suma eligibila este 188.394.213 lei, contractul de finantare fiind semnat in 11 aprilie 2011 pentru 13 contracte de lucrari ce sunt prevazute in intregul proiect intre care investitiei de la Moara a revenit o suma de circa 45 de milioane de lei - circa 11 milioane de euro, la acea vreme (70% din fonduri europene, 30% din bani de la CJ).
Batalia pentru obtinerea statutului de operator la Depozitul Ecologic de la Vornicenii Mari - comuna Moara, judetul Suceava, construit din bani publici, europeni si din bugetul statului roman, este atat de incrancenata incat s-a ajuns chiar sa fie contestat caietul de sarcini pentru organizarea licitatiei. Desi este finalizata de doi ani de zile, aceasta groapa de gunoi nu poate fi utilizata deoarece nu are operator.
In luna octombrie a anului trecut, reprezentantii Consiliului Judetean (CJ) Suceava au anuntat ca va fi reluata licitatia pentru desemnarea unui operator al Depozitului ecologic de deseuri de la Vorniceni - Moara, prima organizata de precedenta conducere a CJ Suceava fiind adjudecata de o firma din Pitesti. Dupa ce CNSC a anulat licitatia castigata de firma Girexim Universal SRL din Pitesti, vicepresedintele CJ Suceava, Viorel Seredenciuc a anuntat ca se va finaliza un nou caiet de sarcini, pentru a se organiza o noua licitatie in vederea obtinerii calitatii de operator la Depozitul ecologic de deseuri Moara - Vorniceni.
Amanarea de la un an la altul a punerii in functiune a depozitului de la Vorniceni - Moara, din cauza contestatiilor succesive ale agentilor economici interesati sa preia activitatea de operare, produce in mai multe localitati ale judetului situatii dintre cele mai complicate - gunoiul menajer este preluat, dar nu se poate redepozita in alte spatii, si acestea supraincarcate.
Depozitul de deseuri de la Vorniceni - Moara are capacitatea de a depozita in decurs de 10 ani o cantitate de 1,38 milioane de tone de deseuri. Acesta va deservi 88 de localitati din totalul de 114 din judetul Suceava, care cuprind in total 502.000 de locuitori dintr-un total de 714.000. Groapa de la Moara ar trebui sa deserveasca localitatile din zona de deal si de ses a judetului Suceava.
Valoarea proiectului Sistem de Management Integrat al Deseurilor (SMID) pe ju... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro