Romania lucrului prost facut: groapa de gunoi din Cluj care costa mai mult decat un spital ultramodern

Romania lucrului prost facut: groapa de gunoi din Cluj care costa mai mult decat un spital ultramodern

Avem pe de o parte o celula de depozitare a deseurilor cu o suprafata de circa 7,7 hectare, cu o lungime de cca 470 de metri si o latime de 210 metri, si cu o capacitate totala de circa 1,5 milioane de metri cubi. Un "bonus" de 20 de milioane de lei Intr-un raspuns pentru "Adevarul", Consiliul Judetean Cluj a aratat ca actualul Antreprenor, respectiv Asocierea Kranz Eurocenter Srl-Ispe Sa, a solicitat costuri suplimentare in valoare de 19,9 milioane de lei fara TVA "pentru executia lucrarilor suplimentare de consolidare a versantului afectat de alunecari de teren", plus o prelungire cu 6 luni a perioadei de finalizare a contractului. Acolo noi trebuie sa facem un zid mai lung, ceea ce inseamna lucrari in plus", Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean Cluj Intr-adevar, la Parchetul de pe langa Judecatoria Cluj exista un dosar in lucru din 2014 privind furtul de materiale de constructii de la CMID, practic s-a furat un deal de catre una dintre firmele care lucra la obiectiv, dar membri echipei de implementare a proiectului sustin ca de data asta alunecarea de teren este in alta zona. Nu inainte ca SC Confort SA - firma omului de afaceri timisorean Georgica Cornu numit si "regele asfaltului din Banat" datorita lucrarilor de sute de milioane de euro contractate cu institutii conduse de politicieni din PDL - sa incaseze un avans de 10 milioane de lei.

acum 37 luni (23 Jul 2017)

Avem pe de o parte o celula de depozitare a deseurilor cu o suprafata de circa 7,7 hectare, cu o lungime de cca 470 de metri si o latime de 210 metri, si cu o capacitate totala de circa 1,5 milioane de metri cubi. Celula de depozitarea face parte din proiectul european Centrul de Management Integrat al Deseurilor (CMID), demarat in 2012 de Consiliul Judetean Cluj, si a fost licitata cu 35 de milioane de lei, termenul de finalizare fiind anul 2013. Saptamana viitoare, consilierii judeteni clujeni vor avea de votat un proiect de hotarare care ridica costurile depozitului de deseuri la 70 de milioane de lei (circa 15 milioane de euro).

Mai scumpa decat un spital ultramodern

Asta inseamna ca groapa respectiva va ajunge sa coste cu 5 milioane de euro mai mult decat cel mai nou spital privat inaugurat in Cluj in 2015 - Polaris Medical - un spital de 11.000 mp suprafata utila, amplasat intr-un cadru de peste 6 hectare, avand 180 de paturi, laborator, imagistica, baza de tratament si ambulator de specialitate. Informatii noi pentru DNA DNA Cluj a demarat la inceputul lunii iulie audierile in dosarul privind noua groapa de gunoi a judetului, cu un prejudiciu estimat de 18 milioane de lei. Suma reprezinta valoarea lucrarilor de mantuiala realizata de fostii antreprenori - firma Confort SA Timisoara, firma apropiata de PDL, si Napoca Constructii SA, firma apropiata de social-democratul Ioan Rus. Nici nu s-a implinit o luna de la primele audieri, ca prejudiciul suferit de Consiliul Judetean Cluj s-a dublat. Firma angajata, la finalul lui 2016, -"Kranz Eurocenter SRL- sa remedieze lucrarile neconforme lasate in urma de celelalte companii- a cerut suplimentarea cu 20 de milioane de lei a contractului. Practic, in 2012, depozitul de deseuri a fost licitat la 35 de milioane de lei, in cadrul unui contract mai mare care includea realizarea intregului Centru de Management Integrat al Deseurilor - al carui cost total a fost de 107 milioane de lei. Acesta s... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro