Romania lucrului prost facut. Cum a incasat firma lui Florian Walter o avere pentru a umple Focsaniul cu balarii

Romania lucrului prost facut. Cum a incasat firma lui Florian Walter o avere pentru a umple Focsaniul cu balarii

Lucrarile au inceput pe 7 decembrie 2011, avand un termen de executie de 24 de luni si o contributie proprie de doar 2% de la bugetul local al municipiului Focsani. Societatea afaceristului Walter, acuzat de spalare de bani si evaziune fiscala, s-a angajat ca va monta aproape 200.000 de metri patrati de gazon, peste 15.000 de metri patrati de gard viu si aproape 3.000 de arbori si arbusti. Desi contractul a fost de 7,4 milioane de lei, Romprest a incasat 5,8 milioane de lei pentru lucrare, asta pentru ca la o noua masuratoare facuta in timpul derularii proiectului s-a constatat ca zona de spatiu verde nu este de 18 hectare, asa cum se luase in calcul, ci doar de 12 hectare.

acum 68 luni (6 Jun 2017)

Cartierele Sud, Laminorul si Mindresti din Focsani au fost incluse intr-un proiect de modernizare costisitor, realizat preponderent cu fonduri europene, in cadrul PIDU (Planul Integrat de Dezvoltare Urbana). Suma totala alocata a fost de aproape 15 milioane de euro. Finantat prin POR (Programul Operational Regional), proiectul a vizat reabilitarea, modernizarea si extindere de spatii publice urbane, spatii verzi si realizarea unui sistem de supraveghere, pe o arie de 1.200 hectare.

Lucrarile au inceput pe 7 decembrie 2011, avand un termen de executie de 24 de luni si o contributie proprie de doar 2% de la bugetul local al municipiului Focsani.

Firmele Vega Galati 93, condusa de omul de afaceri Corneliu Istrate, un abonat la lucrarile publice din Focsani, si Romprest, controlata de afaceristul Florian Walter, cunoscut pentru problemele sale penale, au fost beneficiarele principale ale contractelor.

Sute de copaci lipsa

Desi proiectul ar fi trebuit sa se incheie in decembrie 2013, asa cum stipula contractul, lucrarile s-au finalizat, taras-grapis, abia pe 31 iunie 2016, cu o intarziere de doi ani si jumatate si cu o penalizare importanta din partea Uniunii Europene, cauzata tocmai de amanarile repetate. Societatea afaceristului Walter, acuzat de spalare de bani si evaziune fiscala, s-a angajat ca va monta aproape 200.000 de metri patrati de gazon, peste 15.000 de metri patrati de gard viu si aproape 3.000 de arbori si arbusti.

In iulie 2016, dupa receptia lucrarilor, s-a constatat ceea ce sunt de contestatari au acuzat pe parcursul lucrarilor: in locul gazonului au crescut buruieni, iar aria verde, care trebuia intretinuta de firma Romprest, arata ca o jungla.

Noul primar al municipiului Focsani, care abia-si intrase bine in paine, s-a aratat atunci deranjat de modul in care au fost facute lucrarile si a facut o comisie pentru a determina firma Romprest sa repare... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro