Romania libera, confiscata de comunisti: Cel mai vechi ziar romanesc, foaie clandestina in anii razboiului

In pagina de Mica publicitate, apareau si anunturi civice,, cum ar fi "Nici o masa fara peste congelat: semiconserve, conserve", "Va informam despre : avantajele economisirii pe obligatiuni CEC cu castiguri", "PTTR - La oficiile PTTR din intreaga tara se pot preda, contra cost, ziare, reviste si publicatii folosite, prin aceasta indepliniti si o indatorire cetateneasca, contribuind direct la economisirea de materii prime si la pastrarea fondului forestier", "Teatrul satiric-muzical C. Pani in 1950, apare cu subtitlul "Cel mai mare ziar de informatie si reportaj" * 1950-1968: organul de presa al Sfaturilor Populare * 1969- 1980: cotidianul Consiliului National al Frontului Unitatii Socialiste (sursa: Dictionarul presei literare, Ion Hagiu, 1987) Citeste si: Duiliu Zamfirescu, Delavrancea si Vlahuta, trei penite importante ale Romaniei Libere, la inceputul istoriei sale Romania Libera si Razboiul de independenta: S-au luptat ca niste lei copiii Carpatilor si au inscris cu sangele lor o frumoasa pagina de istorie Legendele care circulau in redactia Romaniei Libere in anii '50: Tipograful zidit intr-o pivnita si scandalul dintre Graur si Sebastian "Romania Libera", 140 de ani de istorie.

acum 63 luni (24 Apr 2017)

Cel mai vechi cotidian romanesc a fost confiscat de activistii comunisti care actionau ilegal, tiparind o foaie clandestina cu numele Rl, in anii '40.

Ziarul "Romania libera" a fost confiscat de comunisti in 1943, tiparind primul numar in ilegalitate, in 28 ianuarie. Redactorul responsabil era Grigore Preoteasa, un jurnalist arestat de mai multe ori, din cauza orientarii sale politice de stanga si a murit intr-un accident de avion, in 1957, in Rusia.

In primii ani de aparitie, ziarul se pozitiona ca anti-hitlerist, militand pentru iesirea Romaniei din Axa. Iar D-l Iuliu Maniu, presedintele Partidului National Taranesc, a respins in numeroase randuri mana intinsa de Uniunea Patriotilor, de Frontul Patriotic al organizatiilor anti-hitleriste, de Partidul Comunist. Si totusi D-l Iuliu Maniu stie bine ca numai de D-sa depinde ca Frontul Patriotic sa se intregeasca, prin adeziunea D-sale si sa devina Marele Front National al poporului, care sa salveze tara", scria Romania libera, in numarul din 28 ianuarie 1944, cand implinea un an de la prima tiparire.

La un an de la aparitie, cotidianul confiscat rememoreaza aparitia primului numar in ilegalitate, conchizand ca "Romania libera" tine sus stindardul mandru al luptei anti-hitleriste, pentru libertate nationala si independenta".

De altfel, prin anii '50, in redactie circula o legenda, potrivit careia, in ilegalitate, un tipograf ar fi stat zidit intr-o pivnita, ca sa poata scoate ziarul fara sa fie prins, a povestit fondatorul Editiei de Transilvania-Banat, Virgil Lazar, care a lucrat la Rl 68 de ani, pana la moartea sa, in 2015.Dupa 23 august 1944, tipograful respectiv ar fi studiat Medicina si a devenit medic. Am implinit deci un an de lupta si indrumare, un an in timpul caruia "Romania libera" si-a tinut cuvantul dela aparitie: de a chema, in ciuda Gestapoului si Sigurantei, fara incetare, toata suflarea romaneasca la unire si lupta hotarata pentru incetarea razboiului hitlerist, ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro