Romania, la un an de la interzicerea fumatului in spatiile publice inchise: mai putine internari in spital, afaceri mai bune pentru restaurante

Romania, la un an de la interzicerea fumatului in spatiile publice inchise: mai putine internari in spital, afaceri mai bune pentru restaurante

Concret, la un an de la implementarea legii, numarul de externari pentru boli atribuite fumatului in 2016 versus 2015 a scazut, ceea ce se traduce prin mai putine imbolnaviri acute provocate de tutun. o cu 5,4% (708 cazuri) mai putine cazuri pentru copiii spitalizati pentru exacerbare a astmului sau pentru o infectie acuta de cai respiratorii superioare (IACRS).

acum 49 luni (17 Mar 2017)

Concret, la un an de la implementarea legii, numarul de externari pentru boli atribuite fumatului in 2016 versus 2015 a scazut, ceea ce se traduce prin mai putine imbolnaviri acute provocate de tutun. Spre exemplu, in perioada martie - august 2016, comparativ cu aceeasi perioada din 2015 s-au inregistrat mai putine cazuri externate: o cu 5,4% (1.267 cazuri) mai putine cazuri pentru adultii spitalizati pentru boli ischemice coronariene; o cu 11,5% (88 cazuri) mai putine cazuri pentru adultii spitalizati pentru accident vascular cerebral; o cu 1,7% (638 cazuri) mai putine cazuri pentru adultii spitalizati pentru exacerbare a bronhopenumoniei obstructive cronice sau astm; o cu 5,4% (708 cazuri) mai putine cazuri pentru copiii spitalizati pentru exacerbare a astmului sau pentru o infectie acuta de cai respiratorii superioare (IACRS). Nu si-au imaginat ca poti sa stai intr-un restaurant fara sa fumezi, sau ca poti sa iesi afara din birou, chiar daca e frig, doar pentru a fuma. Acum, ca au avut aceasta experienta directa si ca au vazut beneficiile, nu au de ce sa se pozitioneze impotriva acestei legi", a explicat, pentru "Adevarul", pneumologul Magda Ciobanu, coordonatorul programului national "Stop Fumat". Ce s-a intamplat cu cifra de afaceri a restaurantelor La randul sau, profesorul Florin Mihaltan arata ca efectele benefice ale legii trebuie mentinute si ca restaurantele si barurile nu au inregistrat nici pe departe pierderile pe care le estimau initial. Diminuarea expunerii la fumul de tigara s-a concretizat prin internari mai putine, s-au facut economii la buget", a declarat profesorul Mihaltan. Mai exact, cifra de afaceri a barurilor a crescut cu 5,1% la sase luni dupa aplicarea legii iar cifra de afaceri a restaurantelor a crescut in medie cu 20% la sase luni dupa aplicarea legii. Consumul de tutun este responsabil de peste 42.000 de vieti pierdute anual in Romania si continua sa reprezinte cauza principala de boala care poate fi prevenita. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro