Romania la Eurovision: " este in cautarea identitatii printr-o forma de nationalism"

Romania la Eurovision:

Sabia este si a fost, de cand exista acest artist pe pamant, doar un simbol din vremuri de mult trecute si nicidecum un simbol al binelui in lumea de astazi, al adevarului, al luptei pentru dreptate! La trei zile dupa incendiul de la Colectiv, Ovidiu Anton nota pe Facebook: "Sora mea de departe ma suna ingrijorata, desi stie ca nu mai cant prin cluburi, sa ma sfatuiasca sa nu cumva sa cant in locuri fara iesiri de urgenta si tot tacamul(...) Acum nu mai cant in cluburi pentru ca se plateste mizerabil, dar tot ajung acolo sa vad artisti care nu au loc pe alte scene." Umblati in rest cu capul plecat prin viata si va lasati umiliti de propriile lasitati si vanitati, de tratamentele nedrepte la care va supun unii semeni, iar acum, cand unul ridica tocmai sabia in semn de lupa pentru demnitatea voastra, va ridicati si aplaudati? Trebuie sa iti asumi ca exact acest tip de mentalitate alimenteaza formele de primitivism pe care zilnic le vedem si traim: nedreptatea, coruptia, discriminarea, hotia, vulgaritatea, lipsa de respect, ratacirea culturala, snobismul si multe altele. Daca prezentul nu e satisfacator, sa nu uitam ca stramosii nostri au civilizat lumea, motiv de mandrie sau mai degraba o autocompatimire pentru lipsa de importanta pe scena istoriei mondiale si o nevoie acerba de retusare a unui trecut pe care nu vrem sa-l vedem". Pe pagina sa de Facebook, un loc de intalnire al "dacilor", unde Anton ameninta cu cateva luni in urma ca ii va bloca pe cei care comenteaza nepotrivit tragedia din Colectiv, in zilele acestea se inghesuie felicitarile si mesajele de sustinere (la finala ESC).

acum 50 luni (16 Mar 2016)

>

Asadar o tara in care intre modernism si reactionarism se duce o lupta acerba, iar putin este intr-adevar asa cum pare. Cine este insa constient de complexitatea realitatilor (sociale si spirituale) romanesti isi cauta identitatea altundeva, nicidecum in adancurile trecutului, desi constient de acesta, orientat spre viitor si cu maxima responsabilitate pentru prezent. Va depinde de solist, daca va pricepe asta si va schimba ceva din atitudine sau va da si el cu tara de pamant, asa cum ne-au obisnuit dusmanii evolutionismului din Parlament. Eurovision este o sansa de prezentare a tarii

Romania a ratat din nou sansa de a fi reprezentata international de un produs modern cu sanse reale de a se impune. Dar Romania, ca imagine, nu face nici anul acesta decat sa schimbe macazul de la drac la dac, de la pseduo-eroul-victima la pseudo-eroul-faptas.

Totusi, Romania va fi reprezentata de un lupo-dac si un show belicos nepotrivit, tocmai acum in vremuri in care pacea devine un lux, egoismele nationale ne dezumanizeaza, iar mobilizarea de arme, fie si doar simbolice, ne obliga sa ne plecam capetele si mai tare.

Sa zicem ca nu este treaba mea daca romanii au decis prin televot sa se lase reprezentati si la editia de anul acesta a Eurovision Song Contest in Suedia de o compozitie, dupa parerea mea, prea putin moderna si gretos prezentata. Asta a iesit, daca ei, fanii acestei prestatii, au fost mai multi si mai activi decat ai lor, care s-au prezentat mai degraba ca un produs al anului 2016, al unei tari care se vrea moderna si increzatoare in propria forta si nu doar in vorbe mari. Aici ne pricepem si de-o parte, si de cealalta: sa le rostim si sa punem botul la ele! Chiar daca ma intreb: ce si cum i-a convins pe telespectatori sa voteze pentru Stockholm o piesa insotita de show semi-martial, garnisit cu un dansator cu sabie? Milioane de oameni mor in conflicte armate, sunt nevoiti sa isi paraseasca locuinta si tarile natale, sunt umi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro