Romania, intre fake news si realitate. Reportajele acuzate de trucaj despre tara noastra care au facut inconjurul lumii

Romania, intre fake news si realitate. Reportajele acuzate de trucaj despre tara noastra care au facut inconjurul lumii

Tabloidul britanic The Sun a publicat un reportaj potrivit caruia familiile sarace de romani muncesc pana la 13 ore pe zi in propriile locuinte pentru a impacheta jucariile mici de plastic care se gasesc in interiorul celebrelor oua Kinder, iar la aceste activitati extenuante ar fi participat si copii mici.Reportajul The Sun a fost realizat in intr-un sat de langa Carei si prezinta o familie intreaga care asambleaza jucarii - mama, tatal, fiul in varsta de 11 ani, fiica in varsta de 6 ani si o nepoata, tot in varsta de 6 ani. In semn de revolta fata de aceasta "minciuna sfruntata", Simona Danda a publicat marti, 31 octombrie, un articol in care explica modul in care a fost documentat reportajul si in care denunta faptul ca jurnalistul Alexandru Petrescu, corespondentul din Romania al publicatiei El Mundo nu a intrat in locuinta socrilor lui Puigdemont si nu a stat de vorba nicio clipa cu acestia.

acum 78 luni (2 Jan 2018)

Va prezentam astazi trei dintre cele mai controversate reportaje realizate in Romania de reprezentantii unor importante publicatii internationale despre care s-a afirmat ca au fost trucate.

Cum a ajuns Romania taramul traficantilor de arme

Anul 2016 a fost marcat de doua mari scandaluri mediatice, urmate de ample anchete ale autoritatilor romane.

Televiziunea britanica Sky News a difuzat pe 7 august 2016 un reportaj despre care a spus ca a fost filmat in Romania, realizat de jurnalistul Stuart Ramsay, in care presupusi traficanti le prezinta jurnalistilor arme pe care ar fi intentionat sa le vanda. Stiau ca suntem o organizatie de presa care vrea sa ilustreze ca obtinerea unei arme este relativ usoara si credeau ca le vom cumpara (...). Pe parcursul intalnirii, au spus clar ca vor vinde oricui: spargator de banci, criminal in masa sau terorist, nu faceau nicio distinctie", au scris jurnalistii de la Sky News.

Jurnalistii britanici au sustinut ca s-au intalnit cu traficantii pe o sosea, dupa care i-au urmat intr-o padure unde nu era semnal de la telefon, inainte de a opri pe o pajiste. Au deschis apoi portbagajul lor, aratandu-le ce tipuri de arme au de vanzare si le-au dat apoi asigurari reporterilor ca pot oferi mii de astfel de arme, dar si munitie pentru ele.

Actorii de ocazie din reportaj, arestati

Dupa publicarea reportajului, procurorii DIICOT au deschis un dosar penal afirmand ca a fost un scenariu pus la cale de catre jurnalistii britanici.

Aurelian Mihai Szanto, Attila Csaba Pantics si Levente Pantics, cei trei cetateni romani de origine maghiara, acuzati ca au participat la filmarea reportajului pentru Sky News, in care apareau ca traficanti de arme, au fost arest preventiv, insa dupa cateva luni au fost plasati i sub control judiciar. Tabloidul britanic The Sun a publicat un reportaj potrivit ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro