Romania, intre Africa musulmana si Europa protestanta. Locul tarii noastre pe harta care imparte natiile in functie de traditie si emancipare

Romania, intre Africa musulmana si Europa protestanta. Locul tarii noastre pe harta care imparte natiile in functie de traditie si emancipare

"Romania apare ca o tara aflata in faza de supravietuire si intr-o faza intermediara intre valori traditionale (de exemplu, religie, familie) si valori seculare (de exemplu, toleranta), cu acccent inca pe cele traditionale (de exemplu, religie, familie)" Daniel David, autorul lucrarii "Psihologia poporului roman" Unde se afla Romania "Romania apare ca o tara aflata in faza de supravietuire si intr-o faza intermediara intre valori traditionale (de exemplu, religie, familie) si valori seculare (de exemplu, toleranta), cu acccent inca pe cele traditionale (de exemplu, religie, familie).

acum 82 luni (26 Jan 2016)

Cercetatorul american Ronald Inglehart imparte tarile lumii pe doua axe: una face referire la valorile traditionale in opozitie cu cele seculare, iar alta - se refera la valorile de supravietuire in opozitie cu cele emancipative.

"Ronald Inglehart si Christian Welzel (vezi figura) au realizat profilul unui numar mare de tari/culturi, prin prisma a doua axe, ca o sumarizare a datelor din World Values Survey, profil care explica 70% din varianta diferentelor dintre tarile/culturile analizate: (1) valori traditionale (de exemplu, religie, casatorie, mandrie nationala, ascultare) vs. seculare (de exemplu, ratiune, umanism, toleranta) si (2) valori de supravietuire (de exemplu, siguranta fizica si economica) vs. valori de autoexprimare (de exemplu, valori emancipative legate de egalitatea de sanse, libertate, autonomie etc.)", arata cercetatorul Daniel David in "Psihologia poporului roman".

Axa "valori traditionale vs valori seculare" variaza de la - (minus) 2,5 (valoare de care se apropie tari precum Qatar, Ghana, Iordania) si pana la + (plus) 2,5 (valoare de care se apropie tari precum Japonia, Suedia, Norvegia, Danemarca, Finlanda, Olanda, Germania). Pe aceasta axa Romania se afla undeva la mijlocul intervalului - 0,5 si 0,0 fiind apropiata de tari precum Indonezia, Cipru, Africa de Sud, Chile, Irlanda de Nord, Argentina, Polonia.

Supravietuire sau libertate

Axa "valori supravientuire - autoexprimare (emancipare)" variaza de la - 2,5 valoare de care se apropie tari precum Tunisia, Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria, Belarus, Irak, Maroc) si pana la plus 2,5 (valoare de care se apropie cel mai tare Suedia si Danemarca, urmata de Norvegia, Islanda, Canada, Australia).

"Romania apare ca o tara aflata in faza de supravietuire si intr-o faza intermediara intre valori traditionale (de exemplu, religie, familie) si valori seculare (de exemplu, toleranta), cu acccent i... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro