Romania inchide ochii la recomandarile UE anti-frauda
Rata de sanctiuni impuse de Romania ca urmare a recomandarilor judiciare ale Oficiului de Lupta Anti-Frauda (OLAF) este cea mai mica din Uniunea Europeana, arata raportul oficiliului pe anul 2014, dat publicitatii ieri. In cazul Romaniei, OLAF a facut 89 de recomandari si in 36 dintre acestea nu s-a luat inca o decizie, fiind vorba fie de investigatii in curs sau de faptul ca nu s-au scurs cele 12 luni pe care statul membru le are la dispozitie pentru a anunta OLAF cu privire la decizia luata.
Rata de sanctiuni impuse de Romania ca urmare a recomandarilor judiciare ale Oficiului de Lupta Anti-Frauda (OLAF) este cea mai mica din Uniunea Europeana, arata raportul oficiliului pe anul 2014, dat publicitatii ieri.
Mai exact, doar 30% din cazurile de frauda pe care inspectorii OLAF le-au adus la cunostinta autoritatilor judiciare de la Bucuresti, intre 2007 si 2014, au fost puse sub acuzare. Cifrele din raportul precedent aratau ca Romania punea sub acuzare 43% din cazurile semnalate de OLAF intre 2006 si 2013, ceea ce arata o cadere libera de 13 procente intr-un singur an. In cazul Romaniei, OLAF a facut 89 de recomandari si in 36 dintre acestea nu s-a luat inca o decizie, fiind vorba fie de investigatii in curs sau de faptul ca nu s-au scurs cele 12 luni pe care statul membru le are la dispozitie pentru a anunta OLAF cu privire la decizia luata. Asadar, doar 16 cazuri trimise de OLAF au fost puse sub acuzare, adica un procent de doar 30%, cel mai mic din intreaga Uniune Europeana.
"O scadere atat de mare, de peste 10 procente intr-un an, este foarte grava. Putem plasa vinvovatia la OLAF, poate ca anchetele lor sunt incomplete si nu pot fi duse mai departe, sau pe autoritatile nationale, care nu le pun in aplicare din cauza influentelor politice, a incompetentei sau au alte prioritati," a explicat pentru "Romania libera" europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al Justitiei. Astfel, la Bruxelles se discuta acum posibilitatea ca un astfel de organism sa efecuteze investigatii penale si sa trimita in judecata suspectii invinuiti de fraude cu bani din bugetul UE, parghie pe care OLAF nu o are. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro