Romania, in Schengen: 5 posibile motive pentru care nu vom adera nici in 2015

Romania, in Schengen: 5 posibile motive pentru care nu vom adera nici in 2015

Raportul MCV, mentionat de cei mai multi oficiali europeni drept un criteriu hotarator, ar trebui sa fie in intregime pozitiv, fapt greu de crezut, in conditiile in care, si in 2014, au existat amanari ale ridicarii imunitatii parlamentarilor, dar si initiative legislative controversate tinute la sertar, cum a fost chiar propunerea legislativa privind amnistia si gratierea.

acum 74 luni (6 Jan 2015)

1. Autoritatile romane nu au mai inclus subiectul pe ordinea de zi, la ultimele Consilii JAI, si chiar au decis, in 2013, sa abandoneze discutiile pe tema aderarii Romaniei la Schengen.

In schimb, Romania a aratat ca va fi dispusa sa negocieze aderarea odata ce va exista disponibilitatea necesara la nivelul Consiliului.

Altfel spus, a lasat la indemana oficialilor europeni amanarea unui verdict in ce priveste aderarea. Statele Uniunii au impus conditii diferite pentru aderarea Romaniei la Schengen, asta in ciuda faptului ca fostul presedinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anuntat ca tara noastra a indeplinit criteriile tehnice.

De pilda, Olanda a conditionat votul favorabil de doua rapoarte MCV consecutive care sa prezinte Romania intr-o lumina buna, iar Franta si Germania au vorbit despre rezolvarea problemei imigrantilor romi. In conditiile in care Romania a indeplinit criteriile tehnice, s-a vorbit despre o aderare conditionata politic, dificil de prevazut. Raportul MCV, mentionat de cei mai multi oficiali europeni drept un criteriu hotarator, ar trebui sa fie in intregime pozitiv, fapt greu de crezut, in conditiile in care, si in 2014, au existat amanari ale ridicarii imunitatii parlamentarilor, dar si initiative legislative controversate tinute la sertar, cum a fost chiar propunerea legislativa privind amnistia si gratierea. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro