Romania in manualele scolare de la 1930: "Din dacii amestecati cu romani a iesit poporul roman". Cum li se explica elevilor de ce tara nu a putut fi cucerita

Romania in manualele scolare de la 1930:

Autorii manualului scolar de geografie "Romania pentru clasa III-a primara", publicat din 1931 si reprodus in anii trecuti de Asociatia Pentru Cultura Alfa, au fost academicianul Simion Mehedinti si profesorul Ion Dongorozi. Din tarile paduroase de la miazanoapte, unde pamantul era plin de mlastini si iernile grele de tot, precum si din sesurile de la rasarit de Nistru, au inceput dela o vreme sa curga spre pamantul nostru sumedenie de neamuri salbatice. Afara de Unguri si de Sacui, sositi aci la vreo 800 de ani dupa Traian, au mai venit si Sasi, pribegi ademeniti dintr-o tara departe de noi, spre apus. Asa de straina li se parea Ungurilor (deprinsi cu sesul lipsit de copaci) tara impadurita a Muntilor Apuseni, incat ei au dat Ardealului numele de Ardeal, adica tara de ,,dincolo de padure". "De mii de ani, pamantul Moldovei e stapanit de neamul nostru, care facea buna plugarie, crestea vite si avea o multime de prisaci de albine.

acum 87 luni (31 Mar 2015)

Autorii manualului scolar de geografie "Romania pentru clasa III-a primara", publicat din 1931 si reprodus in anii trecuti de Asociatia Pentru Cultura Alfa, au fost academicianul Simion Mehedinti si profesorul Ion Dongorozi.

Istoria pe intelesul scolarilor

"Cei dintai locuitori ai Ardealului au fost parintii nostrii, Dacii si strabunii lor. Inainte de neamul nostru, nu se stie sa fi fost alte neamuri de oameni prin aceste tinuturi", relatau autorii manualului scolar. Elevii invatau ca dacii erau un neam harnic si viteaz si traiau mai mult din cresterea vitelor. Pe langa lucrarea pamantului, dacii mai scoteau din mine si metale (aur si fier) si mai ales sare. Zidisera niste cetati cu ziduri uriase, ale caror ramasite ne uimesc si azi", aflau elevii anilor 1930, din manualul de geografie.

Dacii erau infatisati ca fiind harnici, viteji si bogati, astfel ca nu s-au temut de romani. "Nu-i de mirare ca dacii s-au incumetat sa se lupte cu imparatia romana, care era pe atunci cea mai mare si mai tare din lume. Abia dupa sase ani de lupta, dacii au fost rapusi, iar Sarmisegetuza a fost cucerita. Dar, indata ce s-a ispravit razboiul, imparatul Traian (care era si el un om nu se poate mai harnic) a facut drumuri pietruite si cetati noua, a pus in ele oaste mare, a adus inca plugari si meseriasi, carora le-a dat pamant de lucru. Astfel, din Dacii amestecati cu Romani, a iesit poporul roman", scriau autorii manualului scolar de clasa a treia primara. Din tarile paduroase de la miazanoapte, unde pamantul era plin de mlastini si iernile grele de tot, precum si din sesurile de la rasarit de Nistru, au inceput dela o vreme sa curga spre pamantul nostru sumedenie de neamuri salbatice. Dar, cum veneau, asa se duceau, fiindca erau de felul lor hoinari, traind de la mana pana la gura -- mai mult din prada. Aceia erau spani, cu nasul carn, cu ochii mici si negri ca pacura, cu pielea galbena, parul negru si asp... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro