Romania, generoasa cu medaliatii ei: ce primesc cei care au prins podiumul la Rio si cum stam comparativ cu restul lumii

Romania, generoasa cu medaliatii ei: ce primesc cei care au prins podiumul la Rio si cum stam comparativ cu restul lumii

Coreea de Sud si-a scutit practic campionii de la stagiul militar - trebuie sa fie la dispozitia armatei doar patru saptamani, in loc de doi ani - in timp ce Singapore a anuntat ca inotatorul Joseph Schooling (21 de ani), cel care l-a invins pe americanul Michael Phelps in proba de 100 de metri fluture, isi va putea satisface stagiul militar abia dupa JO 2020, astfel incat sa nu-i fie perturbate pregatirile. Urmatoarele sume au fost stabilite pentru JO 2016: *70.000 de euro pentru aur + renta viagera *56.000 de euro pentru argint + renta viagera *42.000 de euro pentru bronz + renta viagera "Sunt niste sume cu care statul roman si COSR se pot mandri pentru ca sunt printre cele mai mari premieri pe care o tara europeana le poate da.

acum 79 luni (26 Aug 2016)

Aceasta situatie e reflectata cel mai bine in Statele Unite ale Americii, care rasplatesc cu doar 25.000 de dolari fiecare loc 1 obtinut la Rio de Janeiro.

Probabil pentru ca, avand 1.022 de medalii de aur cucerite la Jocurile Olimpice de Vara, de-a lungul anilor, americanii nu se mai entuziasmeaza asa usor, cand un atlet de-al lor urca pe cea mai inalta treapta a podiumului. Prin comparatie, Azerbaidjan, cu doar sase aur in palmaresul tarii, a stabilit o prima de 510.000 de dolari pentru campionii de la Rio. Doar un azer a pus insa mana pe aceasta suma, fiindca din totalul de 18 medalii luate la Rio, doar unul a fost de aur. Totusi, pana si un castigator de bronz din Azerbaidjan - au fost zece - a fost rasplatit mai generos, decat un medaliat de aur american, incasand 130.000 de dolari. Cei doi campioni olimpici din aceasta tara vor incasa suma de 314.000 de dolari, insa banii nu vor intra in conturile lor intr-o singura tansa. Prima va fi platita de guvern, in rate, in urmatorii 20 de ani. Filipine a anuntat un sistem de plata similar, bonusul fiind de 237.000 de dolari, insa delegatia lor n-a cucerit niciun aur la JO 2016.

Admitere gratuita la facultate

Pe langa primele financiare, multe tari le-au oferit campionilor olimpici si tot felul de recompense inedite.

Coreea de Sud si-a scutit practic campionii de la stagiul militar - trebuie sa fie la dispozitia armatei doar patru saptamani, in loc de doi ani - in timp ce Singapore a anuntat ca inotatorul Joseph Schooling (21 de ani), cel care l-a invins pe americanul Michael Phelps in proba de 100 de metri fluture, isi va putea satisface stagiul militar abia dupa JO 2020, astfel incat sa nu-i fie perturbate pregatirile.

Si Iranul a anuntat ca, incepand de acum, toti campionii olimpici vor beneficia de admitere gratuita la facultate, fara sa fie nevoiti sa sustina vreun examen de admitere.

Alte cadouri care se adauga primelor in bani: apartamente de doua si trei cam... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro