Romania face primii pasi sa recupereze miliardele de dolari din lumea a treia

Datoriile nerecuperate au aparut in urma relatiilor de afaceri stabilite inainte de 1989 de dictatorul comunist Nicolae Ceausescu cu tari din Africa, Asia si America Latina. Procesul de reglementare este influentat de o serie de cauze, printre care se numara dificultatile majore de ordin economic, financiar si valutar cu care se confrunta aceste tari, dar si din cauza conflictelor din unele regiuni.

acum 41 luni (19 Sep 2016)

Datoriile nerecuperate au aparut in urma relatiilor de afaceri stabilite inainte de 1989 de dictatorul comunist Nicolae Ceausescu cu tari din Africa, Asia si America Latina. Creantele Romaniei, provenite din operatiuni de export si cooperare economica internationala desfasurate inainte de 1989, erau de 900.868.527 de dolari SUA si 1.420.941.221 ruble transferabile. Cifrele apar intr-un raport elaborat de Ministerul Finantelor, pe baza unor date centralizate la 31 decembrie 2015, iar documentul a fost trimis Parlamentului de Guvernul Ciolos.

Procesul de reglementare este influentat de o serie de cauze, printre care se numara dificultatile majore de ordin economic, financiar si valutar cu care se confrunta aceste tari, dar si din cauza conflictelor din unele regiuni. Pe baza prieteniei dintre Nicolae Ceausescu si Fidel Castro, Romania a furnizat tractoare, masini si utilaje, acestea din urma in special pentru o uzina de crom-nichel. In mai 2014, o delegatie romana a vizitat Havana, cu prilejul reuniunii Consiliului Bancii Internationale de Investitii, cerand, fara succes, un calendar de negocieri. Oficialii cubanezi au replicat ca inregistrarea datoriei externe a Cubei s-a realizat in conditiile unor intelegeri multilaterale, in cadrul CAER, cu evaluarea in rubla transferabila, o moneda desfiintata fara a se stabili o rata de conversie. Insa, ulterior, Clubul de la Paris a transmis ca Romania va fi acceptata numai in urma unui acord de participare din partea statului cubanez.

Cititi textul integral in editia de marti, 20 septembrie, a ziarului "Romania Libera", pe care il puteti gasi la toate chioscurile de difuzare a presei din tara. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro