Romania. Criza ordonantelor de urgenta, vazuta de un simplu cetatean
> Doamnelor si domnilor, Am sa va povestesc criza ordonantelor de urgenta din Romania asa cum a trait-o un simplu cetatean: eu. Iar faptele prin care acesti bani pot, intr-o forma sau alta, sa fie furati sunt scrise si pedepsite in Codul Penal: abuz in serviciu, mita, trafic de influenta, conflict de interese, neglijenta si asa mai departe. Si l-a evocat pe acel cetatean care si-a imaginat ca primul ministru nu a emis ordonanta de buna voie, ci ca este captiv, ca este ostaticul unui grup de interese si nu poate striga dupa ajutor. Ajutati-ne sa gasim o solutie ca sa-i aducem la o conduita decenta si responsabila nu doar fata de banii mei, nu doar fata de banii nostri, ci si fata de banii dvs.
>
Doamnelor si domnilor,
Am sa va povestesc criza ordonantelor de urgenta din Romania asa cum a trait-o un simplu cetatean: eu. Periodic, extrag o parte din ei si ii pun in ceea ce se cheama bugetul public. Pai ii dau asa: Parlamentului, Guvernului, primarului si unei intregi birocratii de stat. Pentru ca am prezumtia - nu garantia, doar prezumtia - ca oamenii carora le dau acesti bani nu ii baga in buzunar, ci ii administreaza corect si in folosul tuturor. Aceasta prezumtie se bazeaza pe faptul ca intre acesti oameni si banii mei sta interpusa forta legii.
Iar faptele prin care acesti bani pot, intr-o forma sau alta, sa fie furati sunt scrise si pedepsite in Codul Penal: abuz in serviciu, mita, trafic de influenta, conflict de interese, neglijenta si asa mai departe. In acest aranjament legal si institutional, imi las linistit banii aici si plec sa imi vad de viata mea, ca toti ceilalti contribuabili disciplinati.
Dar acum aproape doua luni, intr-o noapte, fara niciun fel de explicatie anterioara sau ulterioara, Guvernul Romaniei a facut un lucru de neinchipuit. Printr-o ordonanta de urgenta, act cu putere de lege, a frant tocmai legea care ne pazea banii. A dezincriminat total neglijenta si conflictul de interese si a dezincriminat partial abuzul in serviciu. Pe de o parte, pe mine, contribuabil, ma obligi - prin lege - sa dau bani la buget, iar pe de alta parte, prin alta lege, te arati indulgent si generos cu cei care mi-i pot fura. Am avut alegeri acum mai putin de patru luni.
Ce pot eu intelege de aici? Ca cei care ne-au cerut votul au avut o agenda ascunsa, au castigat alegerile fara sa vorbeasca despre ea, si o pun in aplicare dupa ce scrutinul a trecut. Asa arata capcana perfecta: cea in care victima nu are cum sa nu intre.
Capcana a fost pregatita din timp cu o avalansa de adevaruri alternative, de stiri false si de spaime inventate, menite sa construiasca pseudo-justificari. Dar la intrebar... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro