Romania, crestere economica firava fata de media regiunii

Desi are unul dintre cele mai mici PIB pe locuitor din Europa avand, dimpotriva, nevoie de rate de crestere economica sustinute pentru a recupera decalajele fata de restul Uniunii, Romania va inregistra in 2014 una dintre cele mai mici majorari a PIB din zona. Prognoza a avut in vedere impactul pe intregul an viitor al reducerii contributiilor de asigurari sociale, care vor conduce la o pierdere de venituri de 0,8% din PIB pe parcursul lui 2015", se arata in raportul Comisiei Europene privind prognoza economica de toamna. Tinta de deficit convenita de autoritatile romane cu FMI si CE pentru 2015 este de 1,4% din PIB, respectiv la jumatate din actuala prognoza a CE, echivaland cu un deficit suplimentar de aproape 10 miliarde de lei.

acum 95 luni (4 Nov 2014)

Una dintre cele mai mici cresteri economice din regiune, insa cea mai mare inflatie din Uniunea Europeana, este ceea ce figureaza in dreptul Romaniei in prognoza de toamna a Comisiei Europene.

Desi are unul dintre cele mai mici PIB pe locuitor din Europa avand, dimpotriva, nevoie de rate de crestere economica sustinute pentru a recupera decalajele fata de restul Uniunii, Romania va inregistra in 2014 una dintre cele mai mici majorari a PIB din zona. Cresterea PIB va fi mai mica, inclusiv fata de cea care va fi inregistrata de catre tari dezvoltate ale UE precum Irlanda sau Marea Britanie, prevede Comisia Europeana in prognoza de toamna data publicitatii ieri. In iunie, CE ne prevedea o crestere a PIB de 2,8% din PIB. Acum prognoza estimeaza majorarea PIB la doar 2%, valoare mai mica inclusiv fata de cea de 2,2% luata in calcul la intocmirea bugetului pe acest an. In prognoza de primavara, Comisia anticipa o crestere economica de 2,5% pentru acest an.

"Ritmul cresterii economice s-a redus de la 3,5% in 2013 la 2,4% in prima jumatate a anului, in principal ca urmare a incetinirii puternice din al doilea trimestru, de 1,2% raportat la aceeasi perioada a anului trecut.

Si prognoza pentru 2015 a fost revizuita in scadere, Comisia estimand un avans economic de 2,4% pentru anul viitor, fata de proiectia de 2,6% prezentata in raportul din primavara. Alaturi de Marea Britanie, tara in care cresterea economica va fi insa de 3,1% din PIB, Romania va avea o inflatie de 1,5% in acest an.

"Inflatia medie anuala este estimata la 1,5% in 2014 (…) pe fondul unui an agricol bun, al intarzierilor din programul de liberalizare al preturilor la gazele naturale, al scaderii preturilor pe piata internationala a energiei si a asteptarilor inflationiste in scadere", potrivit raportului.

2% este o prognoza optimista

Trebuie spus insa ca exista economisti care se indoiesc inclusiv de cresterea economica prognozata de 2%. "In ultima perio... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro