Romania, crestere buna doar pentru statistici

Spitalele raman cu mult in urma unitatilor similare din UE la capitolul calitate a prestatiilor, lista medicamentelor compensate si a serviciilor medicale subventionate scade, iar proiectele publice de investitii, fie ca vorbim de centrala cu acumulare de la Tarnita, de unitatile 3 si 4 ale centralei Cernavoda, de canalul de irigiatii Siret-Baragan sau de canalul Dunare-Bucuresti, stau intepenite de ani de zile in pofida cresterii economice.

acum 63 luni (9 Dec 2015)

Cresterea economica din Romania este una fara dezvoltare, cu care "ne impaunam in statistici", consuma resurse si da senzatia unei dinamici pozitive, dar care nu foloseste la nimic, a sustinut Vasile Dancu.

Romania are o crestere economica buna pentru statistici, care insa consuma resursele nationale, nu ajuta la nimic si nu foloseste viitorului, a afirmat transant zilele trecute, Vasile Dancu, ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei. "Avem crestere economica cu care ne impaunam in statistici, dar este crestere fara dezvoltare, iar o crestere fara dezvoltare nu foloseste oamenilor si nu foloseste viitorului, este o crestere care consuma, mai degraba. Consuma resurse si da senzatia unei dinamici pozitive, dar de fapt nu foloseste la nimic", a spus ministrul zilele trecute la un seminar axat tocmai pe subiectul dezvoltarii. Discutam de cresteri ale salariilor de 25% in sectorul bugetar si 7-8% in cel privat. Se poate vorbi insa de o crestere economica pe alta structura, caci acum avem o crestere economica bazata pe consum. Ca sa avem o crestere bazata pe investitii am avea nevoie si de politici publice", spune economistul.

Putin vizibila

Insa desi statistic inregistram crestere economica an de an, in practica Romania avanseaza destul de incet.

In zona infrastructurii de transport, Romania ramane la o retea dezamagitoare de nici 700 de kilometri de autostrada, iar calea ferata in loc sa fie modernizata isi inrautateste starea tehnica an de an. Spitalele raman cu mult in urma unitatilor similare din UE la capitolul calitate a prestatiilor, lista medicamentelor compensate si a serviciilor medicale subventionate scade, iar proiectele publice de investitii, fie ca vorbim de centrala cu acumulare de la Tarnita, de unitatile 3 si 4 ale centralei Cernavoda, de canalul de irigiatii Siret-Baragan sau de canalul Dunare-Bucuresti, stau intepenite de ani de zile in pofida cresterii economice. "Cred ca este un an de cotitura acest an,... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro