Romania, condamnata din nou la CEDO. Violata la 14 ani de doi barbati, o tanara cu dizabilitati intelectuale a obtinut daune de 12.000 de euro

Romania, condamnata din nou la CEDO. Violata la 14 ani de doi barbati, o tanara cu dizabilitati intelectuale a obtinut daune de 12.000 de euro

Superficialitate Autoritatile romane nu au luat in considerare probele medicale prezentate cu privire la trauma suferita de reclamanta, care a fost internata intr-un spital de psihiatrie de trei ori de la incident, cu anxietate, tulburare de somn, dureri de cap si depresie, iar in februarie 2007 a fost diagnosticata cu o dizabilitate intelectuala usoara (IQ 68). "Sustine ca statul parat trebuie sa plateasca reclamantului, in termen de trei luni de la data la care hotararea devine definitiva 12.000 EUR (douasprezece mii de euro), plus orice taxa care poate fi exigibile, cu titlu de prejudiciu moral, care urmeaza sa fie convertita in moneda statului parat la rata aplicabila la data platii", se arata in hotararea CEDO.

acum 98 luni (25 May 2016)

Curtea a considerat ca autoritatile romane au pus accentul, in mod nejustificat, pe lipsa dovezii ca reclamanta a opus rezistenta in timpul incidentului, bazandu-si concluziile doar pe declaratiile date de presupusii violatori, care au sustinut ca fata a consimtit sa intretina relatii sexuale.

Totul s-a petrecut in noaptea de 13 ianuarie 2007, in satul bihorea Cotiglet cand fata se intorcea de la un priveghi. Tanara sustine ca a fost luata de pe drum de trei adolescenti, dusa la un barbat care o astepta in gradina unei cladiri parasite si violata, la actiune fiind prezenti alti doi barbati.

In prima instanta, pe 12 octombrie 2007, Judecatoria Beiusului i-a condamnat pe cei doi barbati sa un an si patru luni de inchisoare cu suspendare, respectiv un an de inchisoare cu suspendare.

Decizia a fost atacata, astfel ca pe 27 februarie 2008, Tribunalul Judetean Bihor, a decis sa mareasca pedepsele aplicate celor doi inculpati la trei ani inchisoare, respectivde 18 luni de inchisoare, dispunandu-se suspendarea executarii pedepsei. De asemenea, Tribunalul a decis sa acorde reclamantului 2.000 lei (RON) (aproximativ 600 de euro (EUR)) cu titlu de prejudiciu moral.

Procurorul si instantele si-au intemeiat, in esenta, concluziile pe declaratiile presupusilor violatori, care au sustinut ca nu au fortat fata in nici un fel, coroborat cu faptul ca trupul fetei nu a prezentat semne de violenta, astfel cum a fost atestat de un certificat medical, si cu faptul ca nu a cerut ajutor sau nu a spus imediat prietenelor ei despre presupusul abuz, mai arata CEDO.

Superficialitate

Autoritatile romane nu au luat in considerare probele medicale prezentate cu privire la trauma suferita de reclamanta, care a fost internata intr-un spital de psihiatrie de trei ori de la incident, cu anxietate, tulburare de somn, dureri de cap si depresie, iar in februarie 2007 a fost diagnosticata cu o dizabilitate intelectuala usoara (IQ 68). De... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro