Romania are nevoie de date corecte, nu de propaganda triumfalista asupra mersului real al economiei

Pentru Bruxelles, prima si cea mai importanta sursa de informatii o reprezinta ceea ce trimt - pachete de date si analize de etapa sau sinteze la nivel national - ministerele si, ca document care da cea mai autorizata privire de ansamblu - sursa oficiala de informatii - o reprezinta setul regulat de raportari realizate de Institutul National de Statistica. De aici si avertismentul de o duritate extrema si care a produs fiori reci de spaima analistilor de tara de la Bruxelles: "Cu toate ca raportul dintre datoria publica guvernamentala si PIB se situeaza cu mult sub pragul de alerta de 60%, prevazut in tratatul de la Maastricht, apreciem ca, in conditiile mentinerii unui ritm de crestere al datoriei publice guvernamentale care devanseaza ritmul de crestere al economiei, riscul de solvabilitate va creste" Se vorbeste chiar despre un risc de insolventa peste cativa ani in cazul ca se va continua actuala politica de ignorare a investitiilor si daca ritmul de indatorare va continua sa creasca.

acum 66 luni (26 May 2015)

>

Ele vorbesc despre Romania ca actor in spatiul european dar, prin extensie, definesc gradul ei de stabilitate intr-o zona in sine volatila si problematica, iar acum cu un grad suplimentar de expunere datorita multiplicarii surselor de presiune reprezentate de situatia dezastruoasa din Ucraina. Tensiunea este transmisa ca atare, pe canale multiple si extrem de sensibile, in toate locurile unde se elaboreaza analize strategice, cu deosebire acolo unde se fac studiile de fundamentare economica pentru previziunile asupra evolutiei pietelor nationale, regionale si continentale. Pe aceste studii se bazeaza luarea deciziilor politice, acestea sunt studiile si datele ce sustin strategiile alternative aflate la indemana conducatorilor politici, dar si a sefilor multinationalelor, in egala masura interesati de gradul de stabilitate si predictibilitate a unor tari si piete.

Insusi conceptul de "buna guvernare" se bazeaza pe aceasta capacitate a oricarui sistem, administratii sau puteri politice, de a alinia o serie de criterii standard care sa dea partenerilor asigurarea ca vorbesc in aceiasi termeni si adopta exact aceleasi proceduri de evaluare si comportament.

Nu cred ca mai trebuie descris contextul in care ne aflam si va inchipuiti usor reactiile brutale, chiar daca, uneori, putin vizibile, pe care le provoaca asemenea comportamente de tara la nivelul cancelariilor lumii si, in special, in cazul gerantului agreat al zonei de lume in care ne aflam, Comisia Europeana cu al sau rol de "Gardian al Tratatelor ". Deoarece, pentru a putea sa gereze corect, are nevoie - si asta cere Statelor Membre cu obstinatie si pe un ton din ce in ce mai apasat - de date corecte, de informari impartiale si nu de tip propaganda triumfalista asupra mersului real al economiei.

Pentru Comisia Europeana, in raportul cu Romania, ca cu orice alt Stat Membru, partenerul agreat este Guvernul reprezentat la cel mai inalt nivel de negocieri de Primul Ministr... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro