Romania ar putea construi noi centre pentru refugiati

Oficialii de la Bucuresti se opun in continuare cotelor obligatorii de refugiati, dar cauta solutii alternative, analizate in sedinta de joi a CSAT. "Au fost aprobate o serie de documente care s-au intocmit pentru a putea aplica aceasta Strategie (Nationala de Aparare a Tarii - n.r.), printre care planul de implementare, Carta Alba a Apararii, strategia care se refera la ordinea publica si alte documente care tin de acelasi context", a declarat Iohannis cu privire la modul in care se implementeaza Strategia Nationala de Aparare a Tarii, subiect care s-a aflat in atentia CSAT.

acum 81 luni (17 Sep 2015)

Oficialii de la Bucuresti se opun in continuare cotelor obligatorii de refugiati, dar cauta solutii alternative, analizate in sedinta de joi a CSAT. In aceste conditii, in cadrul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) s-a vehiculat, ca posibila solutie, folosirea de fonduri UE pentru extinderea centrelor de primire a refugiatilor sau construirea unor facilitati noi.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, dupa sedinta CSAT, ca, la Consiliul JAI de saptamana viitoare pe tema migratiei, ministrul de Interne, Gabriel Oprea, va avea un mandat "foarte asemanator" cu cel de la ultima reuniune. Presedintele Klaus Iohannis si premierul Victor Ponta au sustinut in permanenta ca Romania nu poate primi mai multi migranti decat ii permite capacitatea de 1.785 de locuri.

Plan de rezerva

In plus, insa, fata de prima reuniune JAI, oficialii de la Bucuresti au discutat un plan alternativ, pentru eventualitatea in care autoritatile europene vor lua o decizie diferita de cea dorita de tara noastra. Este un scenariu pe care nu ni-l dorim, este un scenariu care nu cred ca ajuta la rezolvarea problemei refugiatilor, dar este un scenariu care, cel putin teoretic, este posibil, si atunci am discutat ce se poate intampla si in acest context", a estimat presedintele.

In aceste conditii, Iohannis a afirmat ca situatia a fost analizata de catre CSAT si va fi nevoie de anumite masuri pentru extinderea capacitatii Romaniei de a primi refugiati - largirea centrelor existente sau construirea de noi centre. In speta, s-a vehiculat ideea - nu s-a luat o decizie, dar s-a vehiculat ideea care probabil ar putea duce la o solutie - de a folosi fonduri europene pentru extinderea facilitatilor de primire a refugiatilor, dar, sigur, in extremis, de a folosi fonduri europene pentru construirea altor centre de primire pentru refugiati", a explicat presedintele. La serviciile de hrana si cazare se adauga asistenta medicala primara si spitaliceasca de urgenta gra... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro