Romania ar putea castiga din cearta dintre Rusia si Turcia
Tara noastra ar putea sa profite de pe urma abandonarii proiectului Turkish Stream, exportand surplusul de gaze naturale de care dispune. Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Niculae Havrilet, a declarat recent ca, pentru acest an, se estimeaza o scadere de 5% a consumului de gaze la nivel national si ca, pentru prima data in ultimii 20 de ani, Romania nu a mai importat gaze timp de doua luni. Iar Otilia Nutu explica faptul ca proiectul Turkish Stream a fost de la bun inceput, alaturi de North Stream II, o strategie destul de costisitoare pentru Gazprom de ocolire a Ucrainei ca tara de tranzit pentru gazul rusesc catre Europa.
Tara noastra ar putea sa profite de pe urma abandonarii proiectului Turkish Stream, exportand surplusul de gaze naturale de care dispune. "In prezent toate negocierile pentru conducta de gaze Turkish Stream sunt suspendate, in special avand in vedere ca activitatea comisiei interguvernamentale pentru comert si cooperare economica a fost la randul ei oprita printr-un decret guvernamental.
Din aceasta cearta, tara noastra ar putea avea de castigat, este de parere expertul in energie Ionut Purica. "Consumul de gaze naturale fiind in scadere, se pare ca Romgaz nu-si vinde toata productia si astfel am avea ce sa exportam. In aceste conditii, noi am putea sa devenim un hub, nu de mare anvergura cum ar fi Turcia, dar am putea sa imbunatatim balanta de cont curent, exportand gaz la un pret bine negociat. De exemplu, daca Rusia sisteaza livrarile catre Ucraina, am putea sa exportam gaz natural prin infrastructura existenta - conducta Isaccea-Negru Voda, care iese spre Bulgaria", a declarat, pentru Romania libera, Ionut Purica.
De aceeasi parere este si Otilia Nutu, expert in energie de la Expert Forum, care a mentionat ca decizia Rusiei de a nu mai construi Turkish Stream poate fi o oportunitate pentru noi. "In acest moment, importurile se apropie de zero, singurul motiv pentru care deocamdata nu exportam fizic decat cantitati infime e legat de lipsa interconectorilor pe dublu sens (import si export) si a capacitatilor de comprimare care sa aduca gazul la presiuni suficiente pentru a fi exportat in sistemele tarilor din jur. Pana in 2020, se vor finaliza doi interconectori pe sensul de export, cu Ungaria si Bulgaria si, poate, proiectul Iasi-Ungheni-Chisinau. La momentul respectiv, daca se fac si alte cateva investitii esentiale in sistemul romanesc (proiectul BRUA) si alte proiecte (conducte si interconectori) planificate in regiune, vom avea o piata regionala in care vor intra in concurenta gazul din Marea Neagra, actuala productie Romgaz si Petrom, Gazpr... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro