Romania, aproape de o noua criza?

Romania, aproape de o noua criza?

Romania este stabila din punct de vedere macroeconomic, iar majoritatea problemelor pe care le avea inainte de criza care a debutat in 2008 - 2009 au fost rezolvate. "In ultimii ani, odata cu criza financiara, evolutiile nu mai sunt liniare, de aici si marile deviatii de la previziuni", a Daniel Daianu, membru al Consiliului de Administratie al Bancii Nationale, in cadrul seminarului EU COFILE, organizat de Banca Nationala si Alpha Bank. In 2009, deficitul structural era in Romania de circa 9%, in 2008 deficitul de cont curent era de circa 14%, in tarile baltice erau deficite de cont curent de 20%, nesustenabile.

acum 76 luni (27 Nov 2016)

Romania este stabila din punct de vedere macroeconomic, iar majoritatea problemelor pe care le avea inainte de criza care a debutat in 2008 - 2009 au fost rezolvate. Cu toate astea, exista o multime de riscuri care ar putea conduce intreaga Europa si, implicit, Romania, spre o noua recesiune si, ulterior, criza.

O viitoare recesiune ar fi greu de anticipat, deoarece modelele economice nu mai corespund celor din trecut. "In ultimii ani, odata cu criza financiara, evolutiile nu mai sunt liniare, de aici si marile deviatii de la previziuni", a Daniel Daianu, membru al Consiliului de Administratie al Bancii Nationale, in cadrul seminarului EU COFILE, organizat de Banca Nationala si Alpha Bank.

Specialistul este de parere ca, Romania poate intra intr-o noua recesiune doar din cauza unor factori externi, deoarece pe plan intern nu exista pericole. Pe de o parte, noul presedinte, Donald Trump, a anuntat un plan amplu de investitii, pentru care va cauta investitori, iar SUA este unul din clientii preferati ai investitorilor. In plus, de mai mult timp se asteapta o crestere a dobanzii cheie a Fed, miscare ce va avea acelasi efect: migrarea cat mai multor sume de bani catre americani.

Pe de alta parte, de indata ce primele semne de recesiune apar, banii sunt retrasi de pe piete, ceea ce adanceste criza.

Mai pregatiti ca acum opt ani

Vestea buna este ca indicatorii macroeconomici arata mult mai bine decat in 2008 - 2009, cand au izbucnit problemele financiare. Cu un deficit de cont curent de 14% in 2008, Romania a devenit atunci una dintre cele mai expuse tari din zona. Pentru imprumuturile de pe piata interna statul a platit luni bune dobanzi si de 16%. "La deficitele bugetare observam corectii de mare amploare. In 2009, deficitul structural era in Romania de circa 9%, in 2008 deficitul de cont curent era de circa 14%, in tarile baltice erau deficite de cont curent de 20%, nesuste... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro