Romania, amenintata de Pantera Roz, Anonimii virtuali si traficanti somalezi

Peste 22.000 de dosare au fost solutionate in anul 2015 de catre Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), fiind intocmite 84 de rechizitorii in ceea ce priveste crima organizata. Acesta ar fi avut capacitatea "accesarii neautorizate a oricarui sistem informatic la care accesul era restrictionat sau blocat, de culegere de date si informatii necesare preluarii de la distanta a controlului deplin asupra retelei informatice atacate, de culegere de date si informatii clasificate secrete de stat, respectiv de transmitere neautorizata prin sistemele infectate catre membrii unei puteri sau organizatii straine a unor astfel de informatii, facilitand in acest mod accesul fara drept, de la distanta, al membrilor gruparii infractionale organizate la sisteme apartinand infrastructurii bancare nationale si, prin aceasta, la un ansamblu de informatii clasificate in legislatia nationala ca secrete de stat, transferul de date informatice, respectiv interceptarea ilegala a unor comunicari de astfel de date", se arata in documentul citat.

acum 102 luni (10 Mar 2016)

Peste 22.000 de dosare au fost solutionate in anul 2015 de catre Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), fiind intocmite 84 de rechizitorii in ceea ce priveste crima organizata.

Cele mai complexe cazuri solutionate de DIICOT anul trecut vizeaza activitati de trafic de droguri, destructurarea unor retele transfrontaliere de spionaj, atacuri cibernetice. "Reteaua a fost conceputa, initiata si organizata pe criterii militare incepand cu anul 2011, avand o structura piramidala, cu un lider care avea rolul de comandant suprem si mai multe esaloane de conducere subordonate acestuia. Fiecare palier era condus de persoane de incredere cu grad de ofiter, ultimul esalon fiind cel de executie, in cadrul acestuia fiind recrutati tineri, atat minori, cat si majori, din tot judetul Neamt, de regula provenind din familii fara posibilitati financiare, unii din orfelinate, altii cu antecedente penale, dispusi sa comita jafuri armate din magazinele de lux din vestul Europei, primind sume modice in raport cu sumele de bani castigate prin comiterea infractiunilor", se arata in raportul de activitate al DIICOT. Acestia erau pregatiti de "comandantul suprem care ii instruia pentru comiterea de jafuri in plina zi folosind metoda celebrei grupari infractionale «Pink Panther», aparuta in spatiul fostei Iugoslavii, respectiv prin violenta si amenintare, reusind in cateva zeci de secunde sa fure bijuterii, pietre pretioase, ceasuri de ordinul milioanelor de euro". Antrenamentul infractional se derula pe o perioada de o luna de zile, infractorii fiind instruiti si cum trebuie sa se comporte in caz ca erau prinsi si interogati. Jaful nu dura de obicei mai mult de 60 de secunde, iar daca lucrurile degenerau, in sensul aparitiei politiei, locul era incendiat cu cocktail-uri Molotov. In dosarul instrumentat de DIICOT au fost pusi sub acuzare 27 de inculpati. Un simpatizant al gruparii de hackeri "Anonymous Romania", care isi spunea, in... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro