Romania a fost condamnata la CEDO, dupa ce instanta romaneasca nu a luat nici o masura in cazul unui copil batut de tatal lui
Romania a fost condamnata marti la CEDO pentru incalcarea dreptului de a nu fi supus torturii si a dreptului la un proces echitabil din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, constatand ca autoritatile romane nu au luat masuri pentru protejarea unui copil agresat de catre tatal sau si nici pentru aplicarea unor pedepse suficient de aspre pentru a descuraja agresiunile asupra minorilor. Statele membre ale Consiliului Europei au o obligatie pozitiva de a interzice toate formele de violenta impotriva copiilor si de a investiga, de a urmari in justitie si de a pedepsi pe cei responsabili de astfel de violente.
Romania a fost condamnata marti la CEDO pentru incalcarea dreptului de a nu fi supus torturii si a dreptului la un proces echitabil din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, constatand ca autoritatile romane nu au luat masuri pentru protejarea unui copil agresat de catre tatal sau si nici pentru aplicarea unor pedepse suficient de aspre pentru a descuraja agresiunile asupra minorilor. In Romania, mama copilului s-a judecat timp de opt ani ca sa demonstreze relele tratamente aplicate de tata minorului, potrivit APADOR-CH.
Cazul D.M.D contra Romaniei a ajuns in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului in 2013, dupa ce in tara mama copilului se judecase timp de opt ani ca sa demonstreze relele tratamente aplicate de tata minorului. Curtea a constatat ca autoritatile statului nu au facut nimic pentru protectia copilului in varsta de trei ani la data primei reclamatii a mamei, ca politia a avut nevoie de patru plangeri ca sa ia masuri, iar justitia romana a decis ca tatal nu a fost atat de agresiv cu copilul incat sa-i dea o pedeapsa mai mare de un an cu suspendare, potrivit APADOR-CH, care a reprezentat la CEDO acest caz. Pentru ca in prima instanta tatal a negat ca si-ar fi batut fiul, tribunalul l-a achitat, in 2008, motivand> "comportamentul nepotrivit ocazional al tatalui nu a fost suficient de sever ca sa constituie o infractiune".
In apelul facut de mama in 2009, instanta l-a audiat si pe copil, care a declarat ca tatal sau l-a lovit, l-a incuiat intr-o debara intunecoasa, ca a aruncat apa pe el in timp ce dormea, ca adesea era agresiv si cu mama lui, cu bunica sau matusa materna si ca nu vrea sa isi intalneasca tatal pentru ca ii e frica de el.
Condamnat la patru ani de inchisoare cu suspendare de a doua instanta, tatal a facut apel, cerand si o examinare a copilului de catre un medic legist. In urma readministrarii tuturor probelor, Curtea a constatat ca "faptele tatalui nu pot fi considerate pedepse fizice izolate, sau aleator... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro