Romania a avut a cincea flota de pescuit a lumii. Cum am ajuns acum sa importam 92% din necesarul de peste al tarii
Practic, cu largul concurs al autoritatilor statului, Romania a reusit ca, in numai un sfert de secol, sa piarda 95% din productia de peste, sa piarda toata flota de pescuit, sa ruineze toate fabricile de conserve, sa lase de izbeliste sute de mii de hectare de luciu de apa si sa ajunga in situatia ca populatia sa depinda, in proportie de 92%, de importuri. Ce aveam in 1990 Institutul National de Statistica arata ca, in 1990, Romania exploata in scop piscicol circa 90% din cele peste 500.000 de hectare de luciu de apa, la care se adaugau cei 76.000 de kilometri de rauri si 1.075 de kilometri de Dunare. Fabrica de conserve din Galati, in 1978 FOTO colectia BVAU Galati Aceleasi fabrici primeau spre procesare si circa 120.000 de tone de peste oceanic, din cele 150.000 de tone capturate anual de cele 50 de pescadoare din administrarea Intreprinderii de Pescuit Oceanic (IPO) Tulcea. Firma mai avea doar 100 din cei aproape 1.000 de angajati, renuntase la toate concesiunile de luciu de apa (lacul Brates este si acum abandonat, de altfel), fabrica de conserve fusese inchisa, iar veniturile anuale se ridicau la "uriasa" valoare de 800 de lei. Finantarea a fost obtinuta de Consiliul Judetean insa, din cauze de neinteles, in loc ca imobilul istoric de la malul Dunarii sa fie preluat de la Agentia Domeniilor Statului, s-a preferat ca muzeul sa fie ridicat in padurea Garboavele (la 15 kilometri de fluviu) intr-un loc unde nu exista nici macar un izvor, cale de 5-6 kilometri.
Modul cum a fost distrusa, sistematic, industria piscicola romaneasca este un exemplu graitor despre cum poate o tara sa-si bata joc de resursele ei naturale. O analiza facuta de "Adevarul" pe baza unor informatii publice (datele gestionate de Institutul National de Statistica - INS si cele existente in dosarele de faliment ale principalelor firme pisicole) dezvaluie o realitate infioratoare.
Practic, cu largul concurs al autoritatilor statului, Romania a reusit ca, in numai un sfert de secol, sa piarda 95% din productia de peste, sa piarda toata flota de pescuit, sa ruineze toate fabricile de conserve, sa lase de izbeliste sute de mii de hectare de luciu de apa si sa ajunga in situatia ca populatia sa depinda, in proportie de 92%, de importuri.
Costurile acestui dezastru sunt estimate la circa trei miliarde de euro, dintre care aproape un miliard de euro inseamna doar valoarea flotei de pescuit oceanic, care a disparut pur si simplu in perioada 1993-1997, iar restul valoare fabricilor de conserve din peste falimentate si a luciului de apa distrus. Ce aveam in 1990
Institutul National de Statistica arata ca, in 1990, Romania exploata in scop piscicol circa 90% din cele peste 500.000 de hectare de luciu de apa, la care se adaugau cei 76.000 de kilometri de rauri si 1.075 de kilometri de Dunare.
Toate acestea, aducea o productie de peste de 60.000 de tone, dintre care 50.000 de tone era comercializate in stare proaspata, iar restul mergea la fabricile de conserve din Galati, Tulcea, Sulina si Constanta.
Fabrica de conserve din Galati, in 1978 FOTO colectia BVAU Galati
Aceleasi fabrici primeau spre procesare si circa 120.000 de tone de peste oceanic, din cele 150.000 de tone capturate anual de cele 50 de pescadoare din administrarea Intreprinderii de Pescuit Oceanic (IPO) Tulcea. Asa se face ca, in acel moment, piata romanesca av... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro