Romania, 20 de ani intarziere la ONU. Oficial roman: "Politica e prea dura pentru femei" si "romii nu se integreaza pentru ca sunt nomazi"

Romania, 20 de ani intarziere la ONU. Oficial roman:

> Acum doua saptamani, Asociatia SEXUL vs BARZA si alte peste 20 de organizatii au trimis ministerelor Educatiei Nationale si Sanatatii o scrisoare deschisa in care militam pentru educatie sexuala post-Segarcea. Saptamana trecuta, colegele si colegii mei de la Euroregional Center for Public Initiatives, reprezentand si Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala au dus discutia despre drepturi reproductive mai departe, la Biroul ONU de la Geneva. ONU e o organizatie imensa, cu diferite entitati (de exemplu, Curtea Internationala de Justitie de la Haga se ocupa de justitie, Consiliul de Securitate al ONU de securitate, you get it). cum femeilor care sufera de HIV/SIDA li se refuza deseori accesul la serviciile de sanatate sexuala si reproductiva si de ingrijire maternala; De obicei, la audieri participa ministerul de Externe sau oameni de la ministerele de resort, ca ministerul Educatiei sau Sanatatii (care, apropo, nu au reactionat pana acum nici la scrisoarea noastra deschisa despre educatie sexuala). -- ECPI (@ECPI) November 21, 2014 Si clipul acesta ca sa va convingeti: https://www.youtube.com/watch?v=i9-9vGrPZm8#t=49 Pe partea de drepturi reproductive si sexuale, intrebarile pe care membrii Comitetului le-au adresat Mariei Ciobanu au reflectat principalele chestiuni pe care le-au semnalat cei de la ECPI.

acum 63 luni (26 Nov 2014)

>

Acum doua saptamani, Asociatia SEXUL vs BARZA si alte peste 20 de organizatii au trimis ministerelor Educatiei Nationale si Sanatatii o scrisoare deschisa in care militam pentru educatie sexuala post-Segarcea. Saptamana trecuta, colegele si colegii mei de la Euroregional Center for Public Initiatives, reprezentand si Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala au dus discutia despre drepturi reproductive mai departe, la Biroul ONU de la Geneva. Ei au urmarit revizuirea situatiei Romaniei de catre Comitetul ONU pentru Drepturi Economice, Sociale si Culturale. N-am inteles nimic din "revizuirea situatiei Romaniei de catre Comitetul ONU bla bla"!

Stiu:), nici eu la inceput, dar e super interesant si super simplu si explic imediat! ONU e o organizatie imensa, cu diferite entitati (de exemplu, Curtea Internationala de Justitie de la Haga se ocupa de justitie, Consiliul de Securitate al ONU de securitate, you get it). Adunarea Generala are multe chestii de discutat - mai toate chestiile, aproape. Pentru o mai buna organizare, AG imparte problemele de discutat/rezolvat la sase comitete.

Unul dintre comitete este cel pentru Drepturi Economice, Sociale si Culturale, de care vorbeam la inceput. In 1966, statele au formulat Pactul International pentru drepturi economice, culturale si sociale, care a intrat in vigoare in 1976 si a dus la infiintarea acestui comitet care monitorizeaza respectarea pactului. Cele 162 de tari care au semnat pactul s-au angajat sa sustina - cu masuri concrete, inclusiv adoptarea de legi necesare, pe propriile teritorii - implinirea deplina a drepturile care sunt descrise in document. Printre aceste drepturi se afla si dreptul la sanatate - "cel mai inalt grad de sanatate fizica si mentala care poate fi atins" si dreptul la educatie - ca fiecare sa poata atinge "dezvoltarea completa a personalitatii si a simtului demnitatii ".(citate via wikipedia).

Nimeni nu se asteapta ca aceste schimbari legate de ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro