Romancele, descrise de straini: moldovencele - fanatice, fetele din Tara Romaneasca le suceau mintile, Medgidia - plina de prostituate

Romancele, descrise de straini: moldovencele - fanatice, fetele din Tara Romaneasca le suceau mintile, Medgidia - plina de prostituate

Toate nelegiuitele de aici umbla cu fata descoperita si poarta fuste de stofa si de matase aurita, in diferite culori.", relata Evliya Celebi, in Cartea calatoriilor. Ele poarta un fel de rochii pestrite din atlaz, din stofa de matase si de catifea si se incalta cu papuci cu tocuri inalte si impodobite cu cuie cu capete mari si aurite. "Imbatat de frumusetea si dragalasenia acestor femei cu fetele ca luna si de miresmele ametitoare din juru-i, tatarul Sah Polad aga zise, in gluma, catre vizir: Stapanul meu, daca mi-ati ingadui macar o data sa merg in acest oras (Medias) si, luand pe una dintre fetele acestea frumoase, sa ma satur si apoi sa merg satul la sotia mea, n-as regreta la moarte", scria autorul. Camasile lor sunt pline de cusaturi colorate si tinute de o cingatoare, iar rochia scurta este acoperita in spate si in fata de doua oprege lungi cu dungi.

acum 72 luni (12 Aug 2015)

Paul de Alep, clericul sirian care a indeplinit functia de secretar al patriarhului Antiohiei din secolul XVII, l-a insotit pe patriarh in calatoriile sale in teritoriile din estul Europei. Paul de Alep a descris, intr-un jurnal de calatorie, viata localnicilor din Moldova si Tara Romaneasca, la mijlocul secolului XVII.

Locuitorii Moldovei din urma cu patru secole erau prezentati in nuante negative, Paul de Alep considerand ca multi dintre ei erau hoti si ucigasi, afirmatie contrazisa de alti istorici.

Sirianul relata despre divanele tinute de domnitorul Vasile Lupu, in care erau condamnati talharii, dar si femeile lor. El nu osandea la moarte pe un vinovat de la prima sa crima: mai intai punea sa-l bata si sa-l insemne cu fierul rosu, facea cunoscut in mod public crima lui, apoi il slobozea: pentru a doua fapta punea sa i se taie o ureche. Cat despre femeile si fetele lor, ele sunt lipsite cu totul de sfiala si de cinste. El, domnul, obosise taindu-le nasul, facand cunoscut in mod public crimele lor si inecandu-le cu miile, totusi a ramas neputincios", scria Paul de Alep, in jurnalul sau de calatorie.

Totusi, adauga acesta, in timpul domniei lui Vasile Lupu, ca urmare a asprimii si cruzimii cu care erau aplicate legile, femeile puteau purta salbe de galbeni si puteau merge oriunde voiau, fara teama.

Eruditul arab a descris femeile din Moldova in cuvinte jignitoare, aratand comportamentul lor din viata de zi cu zi, dar se arata impresionat de cucernicia lor, in biserica. Acestea mergeau totdeauna inainte, dar cu cata rabdare si cu cata credinta", povestea Paul de Alep. "Femeile din Moldova si Tara Romaneasca poarta vestminte asemanatoare cu cele ale europenilor. Poarta parul impletit, rasucit pe capul lor ca un colac si acoperit cu un conci alb, iar cele bogate cu un conci trandafiriu. Fetele lor poarta, de asemenea, parul impletit si incolacit pe cap, dar fara conci.... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro