Romanca de geniu: O eleva de 17 ani a inventat un sistem unic de salvat vietile militarilor plecati in raboi

Romanca de geniu: O eleva de 17 ani a inventat un sistem unic de salvat vietile militarilor plecati in raboi

A avut curajul sa aplice la un Salon de Inventica important din oras si pana la urma a iesit cum nu se poate mai bine pentru ea: a fost rasplatita de juriul Salonului UGAL-INVENT cu premiul pentru "Cel mai tanar inventator". Am ales sa realizez un detector de mine pentru ca nu este normal ca cei din armata romana sa moara pe front din cauza ca au avut ghinionul de a calca pe o bomba", povesteste tanara. Si intr-adevar, daca ne uitam pe statisticile facute de mai multi profesori de la universitati de prestigiu din Japonia, constatam ca lunar, in lume mor peste 2.000 de oameni din cauza acestor mine anti-personal existente.

acum 68 luni (28 Oct 2014)

La aproape 17 ani, Theodora Gaiceanu este eleva in clasa a zecea, la Colegiul National "Mihail Kogalniceanu" din Galati. A avut curajul sa aplice la un Salon de Inventica important din oras si pana la urma a iesit cum nu se poate mai bine pentru ea: a fost rasplatita de juriul Salonului UGAL-INVENT cu premiul pentru "Cel mai tanar inventator".

Initial, in clasa a noua, Theodora Gaiceanu a participat la o sesiune de comunicari stiintifice studentesti, in cadrul unei sectiuni dedicata elevilor, cu o platforma mobila. Era vorba atunci de un mic vehicul electric ce se putea deplasa mai repede sau mai incet, inainte si inapoi, la inchiderea unui intrerupator. Ulterior, s-a gandit sa il faca autonom, adica cu alimentare de la baterii.

Vazand povestea tragica a soldatilor raniti sau ucisi in Afganistan, Theodora s-a gandit sa dea un sens acestui vehicul: sa detecteze mine pentru ca oamenii sa se intoarca teferi si mai ales intregi la familiile lor.

"Mereu am vrut sa ajut oamenii, de aceea am cochetat ani la randul cu ideea de a fi psiholog. Am ales sa realizez un detector de mine pentru ca nu este normal ca cei din armata romana sa moara pe front din cauza ca au avut ghinionul de a calca pe o bomba", povesteste tanara.

Si intr-adevar, daca ne uitam pe statisticile facute de mai multi profesori de la universitati de prestigiu din Japonia, constatam ca lunar, in lume mor peste 2.000 de oameni din cauza acestor mine anti-personal existente. In aceste conditii, omenirea a facut o prioritate din operatiunea de detectare si distrugere a acestor mine. In aceste conditii, Theodora a considerat ca merita sa incerce si ea sa dea o mana de ajutor celor care si-au facut un obiectiv din deminarea zonele militare din teatrele de operatiuni.

Principala problema luata in calcul atunci cand s-a apucat de treaba a fost aceea ca vehiculul pe care urma sa construiasca sa nu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro